Брюксел прие черен списък от 17 държави-данъчни убежища

Финансовите министри на Европейския съюз приеха черен списък, който включва 17 държави, данъчни убежища. 

Процедурата бе стартирана през февруари 2017 година, след няколко скандала с разкриване на схеми за избягване на плащане на данъци от компании и богати личности. Целта бе да се предотврати създаването на фирми фантоми в чужбина, които в много случаи са законни, но могат да прикриват незаконна дейност, съобщи БНТ.

Проучени са 92 юрисдикции, възприемани като евентуални данъчни убежища, които не покриват стандартите на Общността за данъчна прозрачност и сътрудничество.

От тях в черния списък са включени 17 държави данъчни убежища. Източник от Брюксел посочи, че е съставен втори, т.нар. сив списък на юрисдикции, които не отговарят на стандартите на ЕС, но са се ангажирали да променят данъчните си разпоредби.

Списъкът е оценяван като победа за страните, които не са особено ентусиазирани от процеса на засилване на данъчната прозрачност като Люксембург и Малта.

На срещата на финансовите министри на ЕС ще бъде обсъдена и съвместна позиция за облагането с данъци на корпорации като Амазон и Фейсбук. Те са обвинявани, че плащат прекалено малко данъци в ЕС, регистрирайки централите си в държави с ниски ставки, като Ирландия или Люксембург, информира econ.bg.

Вчера Франция е поискала министрите на финансите от ЕС да обсъдят и проекта за данъчна реформа на САЩ, одобрен от Сената този уикенд, поради опасения за отражението му върху европейските филиали в Съединените щати. Дискусиите ще имат за цел да се установи кои страни са обезпокоени, а не дали да се приемат контрамерки.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *