Брюксел разследва национализацията на Northern Rock

Европейската комисия ще започне разследване на наскоро обявения план за национализация на британската банка Northern Rock, съобщава EUobserver.com. ЕК ще разследва дали помощта на британското правителство е в рамките на позволеното от европейското законодателство.
Вчера (18.03.08) Комисията е получила официално плана за спасението на Northern Rock от британското правителство, както и писмо от няколко банки в Дания, които са против национализацията. Датските банки се оплакват, че след национализацията Northern Rock, която има филиали и в скандинавската държава, става много привлекателна за клиентите, които търсят безопасни места за спестяванията си предвид кризата на световните финансови пазари. Държавната помощ дава нечестно предимство на Northern Rock, твърдят датските банкери.
Петата най-голяма инвестиционна британска банка беше национализирана от правителството на Обединеното кралство преди месец, след като в края на миналото лято Northern Rock понесе тежки загуби на американския ипотечен пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *