Брюксел: Финансовите министри не са в настроение за разширяване на еврозоната

За България и други страни – членки на ЕС, еврозоната засега остава трудно достижима. Това заявиха за Дневник двама високопоставени служители от Брюксел вчера, с което потвърдиха и думите на премиера Бойко Борисов от края на миналата седмица, че влизането във валутния съюз ще се окаже сложна задача през следващите 2 до 3 години.
Даниел Грос, директор на Центъра за изследване на европейските политики и съветник на Европейската централна банка, заяви, че в момента е трудно да се мисли за разширяване.
Политически в момента аргументите са много силни против разширяването на еврозоната, така че дори Естония най-вероятно ще трябва да изчака. България също едва ли може да разчита да влезе в чакалнята ЕRМ 2 тази година. Финансовите министри на еврозоната не са в настроение да обмислят разширяване в момента, коментира той.
По думите му, ако България влезе в ЕRМ 2, няма да има аргументи, които да я спрат да се присъедини и в еврозоната в най-краткия възможен срок, след 2 години заради силното положение на публичните си финанси. Фактически обаче еврозоната има тежки непосредствени проблеми, които трябва да бъдат решени, преди изобщо да се мисли за ново разширяване, допълни той.
Източник на Дневник, близък до европейските институции, който обаче пожела анонимност, също заяви, че разширяването на еврозоната или дори на ЕRМ 2 изобщо не е на дневен ред в момента, а предизвикателствата са други. Експертите не се ангажираха с точни аргументи, но най-спряганите са проблемите на Гърция и опасенията, че и други страни, въвели еврото, може да изпитват такива.
На въпрос на Дневник какво може да направи българското правителство в тази ситуация Грос отвърна: България няма избор, освен да показва, че е в добро състояние и може да го запази. Има накъде да се работи – външният дисбаланс трябва да се намали бързо, страната трябва да покаже и че няма да попадне в криза, подобна на балтийската, с твърди мерки, увеличаване на кредитирането и подобряване на използването на публични средства, включително на парите от еврофондовете.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *