Брюксел чака нови данни за икономиката на България

Европейската комисия няма да задвижи днес процедурата срещу България за прекомерен дефицит в държавния бюджет, заяви за БТА Амадеу Алтафаж, говорител на комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.
Според него Европейската комисия очаква нови данни за макроикономическото състояние на българската икономика. След като ги проучи, комисията ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на Европейския съюз за задействане на процедурата срещу България.
Уточнението бе направено във връзка с доклад за състоянието на държавните финанси в Европейския валутен съюз. За България в доклада се отбелязва, че Европейската комисия е била уведомена от българското правителство през април т.г. за дефицит от 3.9 на сто от Брутния вътрешен продукт /БВП/. През май комисията е преценила, че този дефицит е необичаен, предизвикан е от икономическата криза и е временен.
В пролетните икономически прогнози на Европейската комисия се посочваше, че общият държавен дефицит в България ще спадне под 3 на сто от БВП през 2010 г., тъй като най-тежката част от кризата е преминала, а и ще дадат резултат взетите мерки за финансова консолидация. Въпреки това размерът на дефицита не се прецени като близък до референтната стойност от 3 на сто от БВП и Европейската комисия заключи, че може да започне процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, се изтъква в доклада.
Освен това бе съобщено, че днес Европейската комисия ще вземе решение срещу страната ни да започне процедура за прекомерен държавен дефицит, ще внесе решението в Съвета на Европейския съюз и очаква съветът да се произнесе на 13 юли.
Помолен за разяснения, Амадеу Алтафаж заяви, че посочените срокове са неверни, че сега Европейската комисия очаква нови данни за икономическото състояние на България и едва след като ги проучи, ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на Европейския съюз за задействане на процедурата срещу България.
Естествено, при това положение няма как да се каже кога Съветът на Европейския съюз може да се произнесе по решение на Европейската комисия за започване на процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, изтъкна той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *