БСК не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от болничните

Българската стопанска камара е единствената от национално представените работодателски организации, която е против предложението.Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението да не се изплаща обезщетение за първия ден от отпуска за временна нетрудоспособност (т.нар. болнични).БСК не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от болничните .

Резултат с изображение за бск

Подобно предложение е поредното доказателство, че обществото ни е неспособно да се справи с този феномен, а държавата не е в състояние да приложи фокусиран и адекватен механизъм за контрол на тази практика, посочва се в становище на БСК. БСК не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от болничните.

Българската стопанска камара е единствената от национално представените работодателски организации, която не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от болничните, което направиха управляващите, информира investor.bg.

В продължение на 10 години работодателите са „санкционирани“ за първите три дни от временната нетрудоспособност на служителите си, а сега се предлага тази отговорност частично да се споделя от осигурените лица. Опитът да излекуваме една обществена несправедливост с въвеждането на друга ще доведе до задълбочаване на дисбалансите в осигурителната система и до повишаване на социалното напрежение, коментират от БСК.

По отношение на решаването на проблема с издаването на фалшиви болнични е необходим пакет от мерки, смятат от Камарата. С едностранчиви решения трудно може да се постигне положителен ефект, посочва се в становището.

Предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от временна неработоспособност на осигурените лица практически санкционира мнозинството коректни лица заради малцинството некоректни. Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата, която следва да въведе необходимите механизми за недопускане на злоупотреби и ефективно санкциониране на нарушителите, комеентират от БСК.

Посочва се още, че предложението минира доверието към осигурителната система и в този смисъл е вредно от гледна точка на нейната стабилност. Ангажимент на работодателите и работниците е да внасят осигурителните си вноски, а ангажимент на държавата (в лицето на Националния осигурителен институт) е да изплаща необходимите обезщетения за всеки осигурителен случай на база постъпили осигурителни плащания.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *