БСК предупреди за ”бомба в енергетиката”

Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) предупреди за „бомба в енергетиката“, която може да избухне в началото на 2016 г.Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев аргументира пред журналисти предупреждението на камарата с“черните дупки в енергетиката“, предаде БТА

Едната от тях е всектора ВЕИ, като за там частично решение би имало след анализ дали са спазени законовите процедури и в случаите на неспазването им, да се преустанови изкупуването на преференциални цени на енергията от ВЕИ, като част от субектите – нарушители на законодателството, да върнат разликата между преференциалните и пазарните цени.

От камарата предлагат също и Българската банка за развитие да встъпи в дълговете на тези ВЕИ и да намали плащанията им към банките от 8 до 2,5 на сто, което е възможно чрез набирането на финансов ресурс от международните пазари.Според Данев това може да стане, защото има гарантирано от държавата изкупуване на произведената от тях енергия на преференциални цени.

Втората „дупка“ според Данев саТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 2. БЕХ се опитва да намери 700 млн. лева, за да сключи договор с „Марица изток“ 3 , за да може тя да плати 400 млн. на мини „Марица Изток“, коментира Данев и отбеляза, че досега са набрани само 300 млн.Това според него означава, че не се знае дали този договор ще се осъществи, а това значи, че вече няма висок кредитен рейтинг на БЕХ и НЕК пред международните финансови институции.

Данев отбеляза, че тези дългове от 400 млн. лева е забранено да бъдат цедирани към НЕК в договорните отношения. По-същественото обаче, според Данев, е, че докато в „Марица Изток“ 3 тези 700 млн. са въпрос на неправомерна печалба, постигната на основата на политическо споразумение и на нерегламентирана държавна помощ, 400-те милиона са жизнено необходими на мини „Марица“ за изграждането на разширението на рудника. При това имаопасност през 2016 – 2017 г. да няма въглища за трите ТЕЦ-а.
В допълнение към „дупките“ Данев отбеляза и евентуалното негативно за България решение наарбитражния съд в Париж по АЕЦ „Белене“.

Бизнесът е скептичен в очакванията си за догодина

Заради повишаването на цените на електроенергията са закрити редица производства в металургията, сочат още данните на БСК.Голяма част от заводите работят с 30 процента капацитет и по линия на технологичните връзки се очаква да има и други сериозни намаления на производствата.Очакванията заръста на цените на БДЖще допринесе за допълнителния удар по тези структуроопределящи отрасли, смята Божидар Данев.По тази причинабизнесът е скептичен в очакванията си за 2016 г.

Данев се позова на данни на Браншовата камара по металургия, информирайки, че „Стомана-Перник“ работи с 30 процента капацитет.Той съобщи още, че“Аурубис“ се е отказала да инвестира 85 млн. евров производство на рафинирана мед, когато се увеличи цената на тока.
Закрита е „Хелиос-Металург“, която е изцяло семейна фирма.Намалява производството във всички енергоемки отрасли, спад има в хранителната индустрия.

Добър ръст има в IT технологии, а фармацията е в стабилно състояние и има дори и ръст в производствата, отбеляза Данев.

Данък „уикенд“ ще увеличи „сивата зона“

Въвеждането на т.нар. данък „уикенд“ ще окаже натиск върху голяма част от бизнеса да влезе частично в „сивата зона“, коментира още изпълнителният председател на БСК.По-рано стана ясно, че все пак т. нар. данък „уикенд“ ще бъде въведен чрез проект за правилник за прилагане на Закона за ДДСна финансовото министерство.

Той прогнозира, че и „тази наредба няма да просъществува много дълго, защото администрирането на подобен данък е изключително сложно“. Нашето виждане е, че въвеждането на този данък няма да осветли нещата, друг е въпросът, ако такъв данък се налага върху средства на труда, а не толкова за неща, свързани с транспортни услуги и други, отбеляза Данев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *