БСК: с евтини трикове и популистки действия управляващите само вдигат цените

 
Това което прави държавата с такива действия е да имитира привидна активност и популистка загриженост, защото правителството няма реални инструменти за влияние върху ценообразуването.
Същевременно парите на данъкоплатеца се харчат за несвойствени задачи на администрацията и се създават възможности за натиск и рекет върху предприемачите.
Увеличението на вноса до 78-80% от консумираните в страната месо и мляко свива продажбите и според БСК неизбежно води до стремеж към по-високи цени на производители и търговци.
От Камарата препоръчват на държавата да не се меси на пазара и да не се опитва да ценообразува, защото подобни действия могат да доведат до фалити на предприемачи по цялата верига. Вместо това администрацията трябва да засили контрола и да гарантира конкуренцията между пазарните субекти.
В условията на пазарна икономика отсъстват други инструменти за ограничаване на надценката, печалбата и цените на производителите и търговците.
Досега нито една мярка на държавата, целяща ограничаване или понижаване цените на един или друг продукт, като например горивата, не е имала успех.
„Добронамереният“ стремеж да се ограничава ръстът на цените води единствено до влошаване и непредсказуемост на бизнес средата, намаляване на конкуренцията и в крайна сметка до по-високи цени, е становището на БСК.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *