БСП дава Дянков на прокурор за разгласени тайни

БСП ще подаде сигнал до главния прокурор във връзка с изнесена от вицепремиера Симеон Дянков, според партията, класифицирана информация, по време на парламентарен контрол на 30 октомври миналата година.
Това съобщи пред журналисти в парламента депутатът от левицата Атанас Мерджанов, предаде БТА. Той поясни, че става въпрос за публично разкритото от Дянков допълнително споразумение между бившия финансов министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров за депозиране, по тяхно усмотрение, на 1 млрд. лева от фискалния резерв в търговски банки.
Според левицата това е разгласяване на секретни данни, за което прокуратурата би трябвало да се произнесе. В последвалата кореспонденция съсСимеон Дянковдепутатът Мерджанов е поискал въпросния документ да му бъде представен. Отговорът на вицепремиера бил, че споразумението се намира в прокуратурата и е обект на анализ.
Последвало ново искане, този път до главния прокурор. В началото на януари т.г. Борис Велчев е отговорил, че сред изпратените за анализ копия няма подобно допълнително споразумение.
„Коалиция за България призовава премиера Борисовда каже какво ще предприеме по случая и дали действията му ще бъдат същите, както с доклада, даден му от „лоялния гражданинАлексей Петров“. Дали министър-председателят ще свърши съвестно работата си, както досега, предстои да видим“, коментира Антон Кутев от левицата.
Той изрази надежда, че в държавата няма двоен аршин и различен подход „към едни бивши премиери и към настоящи вицепремиери“. Кутев уточни, че, ако бъде установено престъпление, наказанието е от 1 до 5 години затвор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *