БСП: Да разпитат Борисов за балирането

Ако в спешен порядък не бъде намерено трайно законово решение на проблема със сметището в Суходол, столицата ще бъде изправена пред нова, крайно тежка криза.
Това заяви министър-председателят Сергей Станишев на заседание на Министерския съвет при обсъждането на законопроект за управлението на отпадъците в София, съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието днес се очакваше законопроектът, в който се предвижда затварянето на сметището в „Суходол“ от 1 януари 20019 г., да бъде приет, но това не се случи. По-рано здравният министър д-р Евгени Желев съобщи, че до затварянето на сметището ще бъде определено ново място за извозване на отпадъците на София, което да реши проблема до построяването на завода за боклука. В момента се разработват няколко постановки и когато стане реален факт, това ще бъде съобщено, къде ще бъде депото, коментира министър Желев.
Проектозаконът бе внесен от министрите на околната среда и водите, на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите, след разпореждане на премиера да предложат мерки за трайното решаване на въпроса с депонирането на битови отпадъци в столицата.
Състоянието на криза, в което се намира Столична община, е от години, но през последните няколко месеца се задълбочи особено, отбелязва премиерът, с което обясни и обявяването на кризисно положение на територията на София. През последните 3 г. правителството целево е предоставило близо 100 млн. лв. на различни общини, за да приемат на своя територия балираните софийски отпадъци. Продължаващото до момента състояние на несигурност, липсата на легитимни оператори на услугите, перспективата за предстоящи дълги съдебни дела, отделянето на допълнителни разходи от джоба на данъкоплатеца, както и реалната опасност за околната среда и здраве на гражданите налагат да продължи активната работа по окончателното изработване на законопроекта, категоричен е премиерът Сергей Станишев.
Като затворят „Суходол”, къде ще карат боклука, попита риторично столичният кмет по повод информацията, че се очаква кабинетът да вземе решение за затваряне на сметището в „Суходол”.
„Истината е, че много им е криво, че спрях балирането. Че спрях огромните пари, които изтичаха за балиране, складиране в бази, депониране, складиране в чужди сметища… Много им е криво на общинските съветници, на Йотова и компания, че и оттам не могат да взимат пари, но нека да не се тревожат – накрая Министерски съвет пак ще извади едно решение като за Вълка и пак ще подари десет милиона на техните си хора, където е необходимо. Така че – няма смисъл да се тревожат, да страдат и да предизвикват паника. Пак ще имат откъде да откраднат пари, пак ще дадат на Вълка пари като през Кризисния щаб, пак ще дадат пари на всички крадци, но още малко им остава”, каза Борисов.
В отговор на изказването на Борисов от БСП съобщиха, че ще поискат проверка от прокуратурата на всички договори за балиране и извозване на балите с боклук от София. „Наложително е Бойко Борисов да бъде разпитан, защото очевидно той знае кой е извършвал кражбите. Столичният кмет няма желание да търси ново сметище и не желае да закрие депото в Суходол – ако то се изчерпи, ще се върне балирането“, се казва още в съобщение на червената централа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *