БСП ”откри” непостроен завод за боклук в София

На мястото на завода, вместо готови съоръжения, имаше макет на обещания завод, предаде БТА. На символичното откриване присъстваха председателят на БСП Сергей Станишев, евродепутатът Илияна Йотова, общински съветници, депутати. На събитието с линейка и медицински екип изненадващо дойдоха и общински съветници от ГЕРБ, защото чули, че има проблем – диагнозата била „загуба на паметта“.
Общинският съветник Роберт Янакиев обвини БСП и предишното правителство, че заради тях апликационната форма за завода не е била подадена навреме и затова се е забавило строителството му. Борисов стана премиер, документите са внесени и до края на юни се чака одобрение от ЕК, посочи той.
Председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев припомни, че когато София е била „зарината от боклуци“, правителството на тройната коалиция е водило разговори и е отпуснало средства за общините, съгласили се да приемат балите.
Над 100 млн. лева от данъкоплатците са дадени заради некадърността на софийската управа, посочи той. Заводът за отпадъците трябваше да бъде готов през 2007 г. и София трябваше да бъде като Виена, след това трябваше да бъде готов през 2009 г., беше направена първа копка и днешният премиер обеща за 15 месеца заводът да бъде пуснат в експлоатация, припомни Станишев.
Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че ЕК проявява учудваща толерантност и добронамереност към българското правителство, доколкото е замразила за известен период наказателната процедура срещу страната ни, защото е повярвала, че завод ще има.
„Комисията се втрещи, че брикетите трябваше да бъдат извозвани чак до Варна, което изисква големи транспортни разходи“, посочи тя. ЕК има определени съмнения по начина, по който е била избрана компанията, която да изгради завода, каза Йотова. Тя отново поиска оставката на министър Нона Караджова, защото се опитвала да заблуждава с изказванията си, най-малкото за капацитета на сметището в Суходол. Йотова съобщи, че след многобройни жалби на граждани, на 2 юли делегация от комисията по петициите и жалбите в ЕП ще посети депото в Суходол. На откриването на несъществуващия завод БСП се бяха подготвили с хляб и сол, а ромски оркестър припяваше рефрена „Щях да работя тук“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *