БСП предупреди Цачева да не играе ”селски номера”

След днешното заседание на партията той отправи предупреждение към председателя на Народното събрание Цецка Цачева: „Ако решението за разпускане на парламента бъде прието, а то е на ръба на правилника, ние сме й подготвили някои неща, които ще я изненадат неприятно. Предупреждавам я, че този сценарий няма да проработи”, предаде „Фокус”.
Станишев определи намерението на Цачева като „селски номера”.  „Идеята е парламентът да не работи, да не събира кворум, и да тичат техните депутати под ръководството на техния отпускар (вътрешният министър Цветан Цветанов, който излезе в отпуск като председател на предизборния щаб на ГЕРБ – бел. ред.). Това няма да стане!”, добави бившият премиер.
Самата Цачева обясни преди дни пред журналисти, че не са коректни нито думата разпускане, нито ваканция. „След като всички са наясно, че парламентарната трибуна се използва за предизборни призиви, обръщения и агитации. Считам за по-коректно да не се провеждат парламентарни пленарни заседания в последните дни преди първия тур на изборите, защото се поставят в неравностойно положение извънпарламентарните партии, които не могат да разполагат с тази безплатна трибуна, която ползват народните представители”, мотивира тя идеята.
Сергей Станишев заяви още днес, че от правителството не може да се очаква нищо добро. „Постоянно произвеждат скандали и провали. За подкупа за Бизнес парка  кой лъже – Плевнелиев или Цветанов? Провалът за влизането ни в Шенген беше засенчен от Катуница. А сега ще има и нещо друго, което ще засенчи и Катуница”, прогнозира Станишев, но отказа да каже повече.
Лидерът на левицата коментира и предизборната кампания на партията си. Той съобщи, че заемът от 2 млн. лв.  за предизборната кампания, който БСП тегли от банка ДСК, е гарантиран с недвижимо имущество в Пловдив, Варна, Шумен и Стара Загора. Станишев посочи, че банките отказали да дадат заем, гарантиран от парламентарната субсидия на партията, тъй като нямали вяра в държавата като коректен платец. „На предишните избори г-н Борисов и Цветанов заложиха собствени имоти. Интересно е те как са ги изплащали след изборите, откъде са взели парите да върнат този заем?”, попита той.
По думите на лидера на БСП истинският проблем на тези избори ще е купуването на гласове от страна на ГЕРБ. „Няма кой друг да купува и обект на тези сделки ще са общинските избирателни комисии“, категоричен бе той. Станишев уточни, че не се водят преговори за подкрепа на балотажа с нито една политическа сила, включително и с ДПС, които вчера заявиха, че е много вероятно техният вот да бъде решаващ на втория тур.
Депутатът съобщи, че БСП обмисля да поиска изслушване на мистъра на финансите Симеон Дянков по изпълнението на бюджета за тази година. Станишев изрази опасения, че може да се стигне до актуализация на бюджета. „Ще настояваме кабинетът да внесе по-рано бюджета за следващата година, да не го крият. Тогава ще стане ясно, че готвеното увеличение на доходите вероятно няма да се случи“, коментира той, цитиран от БТА. За бюджета за 2012 г. от Коалиция за България предлагат детските надбавки да бъдат 20% от минималната работна заплата (270 лв.) – или 54 лева, съобщи бившият социален министър Емилия Масларова.
Според Михаил Миков пък „ГЕРБ-аджийското управление предоставя африкански стандарти за социални услуги“. Той посочи, че задълженията на общините са 208 млн. лева, а „шампиони по задължения“ са градовете Видин и Сливен, които са управлявани от партията. „Във Видин децата са подложени на гербаджийска диета – само ориз и картофи. Учителите в детските градини в града не са получавали заплати, както и в три училища. Днес е изключена водата в 16-етажната сграда на общината“, отбеляза Миков, който е депутат от Видинския избирателен район.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *