БТК отново остави клиентите си без връзка с интернет

В почти цялата страна ADSL-ът на телекома не е работил нормално във вторник

Христо Николов

Почти през целия ден във вторник масово абонати на БТК останаха без връзка с интернет, оплакаха се потърпевши. Клиентите на високоскоростния ADSL, повечето от които са фирми, са били неприятно изненадани още в ранните часове на работния ден, а някои от тях нямаха връзка и вчера сутринта.

Това е вторият случай, в който телекомът оставя без услуга голям брой клиенти. Подобно прекъсване на ADSL услугата имаше и на 2 април, когато много електронни медии в столицата не обновяваха сайтовете си в продължение на почти целия ден. В цялата страна ADSL се ползва от около 100 000 клиенти.

Причината този път е „софтуерно ъпгрейдване“, обясниха от БТК. От пресцентъра на компанията отрекоха прекъсването да е било масово, както отрекоха и в предишния случай. Във вторник обаче почти до края на работния ден на номера на БТК за тези услуги – 070017111, звучеше автоматично записано съобщение, което гласеше: „Ако сте жител на Бургас, Варна, Велико Търново, София-град или София-област, е възможно днес да имате кратковременно прекъсване на ADSL връзката“.

„ADSL не е регулирана услуга и поради това Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не е предприемала мерки за санкциониране на компанията“, каза вчера членът на КРС Петър Рендов. Той посочи, че може да се мисли за санкции само ако с честите прекъсвания телекомът нарушава общите условия за отношенията с клиентите си. В този документ на БТК е посочено, че компанията трябва да отстранява повреди в централите до 6 часа, при абоната – до 3 работни дни, а по кабелите – до 10 работни дни. Самият документ обаче визира само обикновената телефонната услуга.

СКАНДАЛИ

Предлагането на високоскоростна ADSL връзка с интернет от БТК е съпроводено със скандали още от самото й тръгване. По закон компанията е длъжна да допусне до тази мрежа и алтернативни доставчици на интернет, но с юридически хватки това бе отложено с 1 година. Накрая КЗК глоби през юли 2006 г. телекома с 200 000 лв. заради недопускането на конкуренцията до мрежата. В Германия подобна високоскоростна мрежа стана предмет на заплахи от страна на Еврокомисията да глоби „Дойче Телеком“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *