БТК с по-ниска печалба

Годишните резултати на БТК за 2016 г. дадоха цялостна картина за българския телекомуникационен пазар и показаха някои интересни тенденции и размествания. БТК остава най-големият оператор по приходи, „Мобилтел“ е лидер по абонати, а „Теленор“ вече е начело по оборот от мобилни услуги. А голямото трио в сектора, който от години е със спадащи приходи заради конкуренция и регулация, обръща тенденцията и леко расте.

„Мобилтел“ и „Теленор“ преди седмици отчетоха ръст на приходите си за миналата година. Във вторник и най-големият в сектора – БТК, показа увеличение. Оборотът на оператора е нараснал с 3.2% до 875 млн. лв. Основният двигател е както прибавянето на НУРТС в средата на 2015 г., така и приходите от мобилния бизнес на БТК, които са се увеличили с 5% до 508 млн. лв., сочат изнесените от компанията данни. Без НУРТС ръстът на постъпленията е 2.5%.

БТК за година вдига и дела си на мобилния пазар по приходи – държи 28% от него. Интересното тук е, че „Мобилтел“ вече не е лидер и за пръв път е изместен от „Теленор“, като норвежката компания повежда с дял от 37% – ръст от 2 процентни пункта за година, а австрийският оператор губи 3 пункта.

При два от трите оператора продължава тенденцията на свиване на размера на брутната печалба, като в случая на БТК спадът на EBITDA е 6.4% до 311 млн. лв., или маржин от 35.5%. По този показател и трите компании имат леко по-слаб резултат от предходната година. БТК губи първото си място от „Теленор“, чиито EBITDA маржин е 37.5%, а при „Мобилтел“ свиването е до 30.5%.

БТК отчита загуба от 19.6 млн. лв. в сравнение с нетна печалба от 15 млн. лв. предходната година. Минусът е обяснен с амортизации, обезценки и подмяна на оборудване, както и със старите „загубени“ депозити във фалиралата КТБ.

За разлика от другите два оператора растат и абонатите на мобилни услуги на компанията – с 3.6% до 3.13 млн. Но, обратно на тренда при директните конкуренти, намалява средният приход от абонат (ARPU) от 11.4 на 11.2 лв., т.е. клиенти се привличат с по-ниски оферти.

Любимият интернет

Мобилният и фиксираният интернет, както и телевизията продължават да движат бизнеса на БТК. Общо приходите от фиксирани услуги отчитат спад от 1.4% до 336 млн. лв., което се дължи основно на свиването на фиксираната телефония, където абонатите са намалели със 125 000 до 926 хил. и за пръв път са под 1 млн. За сметка на тях се покачват клиентите на фиксиран интернет и телевизия – първите са скочили с 12% до 437 хил. (компанията е лидер в този сегмент), а вторите – с 11% до 410 000. Дружеството отчита, че е №1 на пазара на интерактивна телевизия (IPTV) със 172 хил. клиенти (42% от общо 410 000 потребители на телевизионни услуги от оператора). На целия пазар на тв доставка дружеството е трето – вероятно след „Булсатком“ и „Мобилтел“, която погълна „Близу“.

От БТК обявиха, че делът на мобилния интернет от общия мобилен бизнес продължава да се покачва и вече е 32% спрямо 27% през 2015 г. От групата уточняват, че това се дължи на разширяването на 4G мрежата, която вече покрива 86.75% oт населението.

И от „Мобилтел“ обявиха, че фиксираните услуги и мобилният интернет са допринесли за покачването на приходите през 2016 г., най-вече заради пакетните оферти с „Близу“, повечето клиенти на домашен интернет и новата 4G мрежа. В същото време „Теленор“ остава единственият от трите големи оператора, който разчита основно на приходите си от мобилни услуги. Те носят почти 560 млн. лв. от общия оборот от 667 млн. лв. за 2016 г.

Растящи инвестиции

През 2016 г. капиталовите разходи на БТК общо са 212 млн. лв., като най-голямата част от тях е за развитието на бързата мрежа – 150 млн. лв. За сравнение – предходната година тези инвестиции са били 163 млн. лв. Увеличението идва заради изграждането на LTE мрежата, информира capital.bg. От компанията обявиха и очакванията си за капиталовите разходи през 2017 г., когато прогнозите са те да достигнат 180 – 190 млн. лв., т.е. леко да се свият.

Групата увеличава персонала си и към края на миналата година има 6130 служители при 5896 през 2015 г.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *