Будапеща готви програма за стимулиране на икономиката

В свое изявление пред унгарски всекидневник министърът на икономиката Михали Варга информира за подготвяне на програма за стимулиране на икономиката.  Първата крачка ще бъде направена още тази есен,  като целта е  да се вдигне на икономическия растеж над 3% през следващите години, заявява Варга.

Брутният вътрешен продукт на Унгария е отбелязал ръст от 2,6% през второто тримесечие. Ръстът е над очакванията, но изостава от другите страни в региона. Споменатите от министъра държави, от които Унгария не иска да изостава са България, Полша, Румъния и Словакия. На това пък акцентува агенция Блумбърг.

Правителството на премиера Виктор Орбан, който е изправен пред избори през 2018 г., се е насочило към 2,5% ръст за 2016. „Тази цифра все още е постижима“, заявява Варга, „ако намалеят насрещните ветрове, наблюдавани през първите шест месеца на тази година“.

Правителството вече даде сигнали в каква форма ще бъдат мерките за стимулиране, за да се подкрепи икономиката, а Варга потвърди, че планове са в своята „крайна фаза на оформяне“.

Една от целите на Унгария е да намали безработицата до около 3 процента от сегашните 5. Това ниско ниво обаче включва и 232 200 души, заети в програми за обществено строителство, както и 116 700 души, работещи в чужбина. Правителството активно работи за справяне с недостига на работна ръка в определени сектори чрез програми за обучение и реформи.  Увеличените инвестиции във фармацевтични продукти, химическата индустрия, възобновяемата енергия и туризма също могат да дадат тласък на икономиката.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *