„Булгаргаз“ предлага скок на цената с 13,53%

„Булгаргаз“ предложи цената на газа да се увеличи с 13,53% за първото тримесечие на 2017 г. Дружеството предлага на енергийния регулатор увеличението на цената в съответствие с изискванията и условията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ.

„Булгаргаз“ предлага цената през първото тримесечие на 2017 г. да бъде 302,99 лв./хм3 (без цена за пренос, акциз и ДДС).

Регистрираният капитал на дружеството е разпределен в 206 297 188 поименни акции. Целият размер на капитала му е записан и изцяло внесен от „Български Енергиен Холдинг” ЕАД. В едноличния собственик на капитала на „Булгаргаз” ЕАД – „Български Енергиен Холдинг” ЕАД, държавата притежава 100 % от регистрирания капитал. Най-голям дял в приходите на “Булгаргаз” ЕАД имат приходите от продажба на природен газ – 98.83 %.

Макар и с плахи стъпки сделките с природен газ от частни играчи станаха възможни благодарение на виртуалната търговия с газ между България и Гърция, която стартира в края на юни. От началото на октомври такава възможност има и с Румъния, но засега няма точна статистика. Тези сделки се очакваха от дълго време от индустрията, тъй като те трябва да дадат по-голяма свобода на компаниите и да намалят зависимостта им от руския доставчик „Газпром“ и местния вносител „Булгаргаз“.

Компаниите, които сключват сделки и имат интерес за покупки на природен газ от Гърция чрез виртуални доставки, се увеличават. След като през лятото първа това направи хасковската „Химмаш“, сега още дружества проявяват интерес за посредничество или директни покупки. Отчетът на държавната „Булгартрансгаз“ за третото тримесечие показва, че четири частни фирми освен държавната „Булгаргаз“ вече търгуват с вносен газ на територията на страната, а две съхраняват газ в хранилището „Чирен“. Доскоро единственият търговец, който правеше това, беше „Булгаргаз“, а до края на миналата година и „Овергаз“, в която „Газпром“ все още държи половината от собствеността.

Засега големите потребители по-скоро опипват почвата, тъй като българската цена е по-ниска от гръцката. Това обаче е въпрос на пазарна конюнктура. Само през миналата година кумулативното намаление на цената също беше около 30%. Поевтиняването продължи и през тази, така че дори с очакваното увеличение от 3% от октомври газът пак ще е наполовина по-евтин в сравнение с началото на 2016 г.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *