Булгаргаз се размечта за 10 % поскъпване

Булгаргаз може да поиска поскъпване на природния газ с десет процента, но според Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ то няма да се отрази на цените на парното и топлата вода.

Цените на петрола са основен аргумент на исканото повишение на цената на синьото гориво. Според нашите експерти петролът вече значително е превишил  сегашните си стойности, които се очертават около 50 долара на барел за сорта „брент“. За 2016 г. Булгаргаз понижи на три пъти цената на газа и го повиши минимално веднъж с 1.97%. Общото понижение на цената е близо 30%.
По думите на изпълнителния директор на газовата компания Николай Павлов след близо две години спад цените на газа последваха тези на петрола и тръгнаха нагоре, което ще наложи промяната им от началото на следващата година.

Изчислението на цената на природния газ, който Булгаргаз купува от руската „Газпром“, става на три месеца чрез формула, която е част от договора за доставка между двете държавни компании. В нея е заложено, че върху цената влияят осреднените стойности на петрола за девет месеца назад. От значение също така е и курсът на щатската валута, тъй като доларът е валутата, с която сделките се осъществяват. Последното решение колко ще струва газът е на регулатора  – КЕВР, тъй като към момента Булгаргаз  продължава да заема монополно положение при  доставките на газ за българския пазар.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *