Булгаргаз търси 10 банки

Конкурс за избор на десет обслужващи банки обяви „Булгаргаз“. Причината за големия брой е, че държавните компании са задължени да не концентрират повече от 25% от нетните си пари в една кредитна институция.

Досега „Булгаргаз“ не спазваше изискването и 96,93% от средствата на компанията се оказаха блокирани по сметки в КТБ. Според източници на „Труд“ става въпрос за над 90 млн. долара.

В конкурса „Булгаргаз“ ще оценява офертите по количествени и качествени критерии. Към качествените се отнасят наличието на интернет платформа за банкиране, срокът, за който може да бъде извършен превод на големи суми и наличието на клон или централа в София.

Към количествените влизат всички такси за обслужване на банката, възможността за бързо онлайн банкиране и таксите й за преводи към други кредитни институции.

В началото на март компанията майка на „Булгаргаз“ – Български енергиен холдинг също обяви процедура за избор на пет обслужващи банки. Подобно на „Булгаргаз“ до скоро холдингът държеше голяма част от парите си в КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *