„Булгартабак“ се преименува на БТ

„Булгартабак“ да се прекръсти официално на БТ, ще обсъждат акционерите на холдинга на общо събрание, насрочено за 29 юни. Дневният ред и материалите за събранието са публикувани на сайта на Българската фондова борса.

Една от точките предвижда акционерите на холдинга да си гласуват разпределение на близо 43 млн. лева от печалбата за 2016-а и предни години като дивиденти. В края на 2016 г. основен акционер е BT Invest GmbH (собственик на близо 80% от капитала). И до днес не е ясно кой точно стои зад тази компания, която през 2011 г. сключи приватизационния договор. Слуховете във времето свързваха фирмите BT Invest с депутата от ДПС Делян Пеевски. Още двама съдружници имат повече от 5 на сто – това са TGI Middle East FZE и фалиралата КТБ. Поне такова е разпределението на акциите към края на миналата година. Има и над 1400 дребни акционери, които заедно притежават 1% от капитала.

От материалите за заседанието се разбира още, че ще се обсъжда прехвърлянето на активи на „Булгартабак“ в дъщерното му дружество „Благоевград – БТ“. Ако това бъде гласувано, цигарената фабрика в Благоевград ще погълне „София БТ“ и „Плевен БТ“. Наскоро освободени работници от софийската фабрика протестираха срещу ликвидирането на производството в София, информира segabg.com.

През април „Бритиш Американ Табако“ (БАТ) обяви, че купува водещите цигарени марки на холдинга. В сделката за 100 млн. евро влиза и „Експрес Дистрибуция и логистика“ – фирмата, която оперира магазините от веригата „Лафка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *