„Булгартабак холдинг“ второ поредно тримесечие на загуба

„Булгартабак холдинг“ е успял да ограничи негативите от спрения износ за Близкия изток през третото тримесечие, показва консолидираният му отчет за периода.

 

Приходите са се увеличили, а оттам има и по-малка загуба. На годишна база обаче резултатите са доста по-ниски. В края на март контролираната от депутата от ДПС Делян Пеевски компания спря продажбите си за Близкия изток с мотива „да се пресече медийната атака срещу нея“. Решението обаче дойде, след като Турция за пореден път постави въпроса за значителния дял, който марките на „Булгартабак“ имат на нелегалния пазар в съседната страна. Това се отрази силно и върху финансовите резултати за второто тримесечие, когато излезе и на загуба.

Това не е изненадващо, тъй като регионът формира над 70% от продажбите за износ. В консолидирания отчет са включени резултатите на основните дружества „Благоевград БТ“ и „София БТ“, които най-силно пострадаха от спрелия износ.

Загубата се забавя

Разбивката по тримесечия показва, че ако през второто приходите са били едва 50 млн. лв., през третото вече има двойно увеличение. Това води и до свиване на загубата за юли – септември (виж таблицата), а приходите са почти колкото през първото тримесечие, когато още не беше спрян износът, пише capital.bg. Сега данните показват, че компанията отново е продала повече за износ и за износ – около 70 млн. лв. при 20 млн. месец по-рано – т.е. растежът за тримесечието се дължи изцяло на външните пазари. Освен това данните за износа на НСИ последните месеци показват, че има възстановяване на продажбите на цигари към арабски държави, зад което най-вероятно е именно холдинга.

Традиционно от „Булгартабак“ отказват да коментират за „Капитал“. В доклада за дейността също няма много конкретни подробности на какво се дължи ограничаването на негативните ефекти. Посочва се само, че има ръст с 10% спрямо второто, а спадът спрямо година по-рано се дължи на общия спад на вътрешния пазар.

През третото тримесечие пазарният дял на компанията се е понижил с 1.5 процентни пункта спрямо предходното, а спрямо година по-рано свиването е с 24 п.п. От ръководството посочват, че причина за това е по-ранното въвеждане на предупредителните знаци върху цигарените опаковки, което явно е отблъснало някои пушачи.

Още при спирането на износа за Близкия изток ръководството обяви, че ще търси нови пазари, за да компенсират спада. Това обаче ще отнеме време, а в отчета няма индикации да е направено нещо конкретно. Само се посочва, че се работи по този въпрос и се разработват нови марки според търсенето на пазара. В Русия пък са ограничени операциите на дъщерното „Булгартабак лоджистик“ и съществено са увеличени приходите от лицензионни такси.

Забавяне на разходите

Разходите на холдинга изостават от приходната част и се понижават само с 4%. С една трета са се свили разноските за материали, които са най-големият харч на холдинга, а 2.2 млн. лв. компанията е харчила за заплати, което говори за свиването на производството. То обаче не е достатъчно да стабилизира финансите на компанията, като тя приключва тримесечието на загуба от 4.41 млн. лв., или около една четвърт от общите ѝ резерви. Капиталът на компанията е далеч от ерозиране, като тя разполага с 181 млн. лв. неразпределена печалба към края на тримесечието.

Проблемите на „Булгартабак холдинг“ намериха проекция и на борсата. Цената на акциите на дружеството от началото на годината изгуби близо 37%, с което компанията вече не е най-голямата на БФБ. Освен това това книжата му са най-губещите в единствения индекс, в който са включени – BGBX 40.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *