Бум на бързите кредити в следващите дни

Бум на бързи кредити очакват фирмите, които ги раздават, в следващите 10 дни. Преди първия учебен ден в последните години домакинствата все по-често прибягват до този тип скъпо финансиране, за да осигурят всички пособия за децата си, разказаха пред „Преса“ от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

„Ежегодно между 10 и 15 септември има сериозен наплив за заеми“, обясни Неделчо Спасов, председател на организацията. В масовия случай родителите вземат по 500 лева, за да купят на децата си чанти, учебници, тетрадки и други пособия. След отпускарския сезон за много семейства това е най-достъпният начин за осигуряване на свежи пари, обясни Спасов. Най-често срокът, за който се връщат кредитите, е от 3 до 4 месеца.

Раздадените дребни заеми с малък срок на връщане са за 1.495 млрд. лева.

Междувременно фирми за бързи кредити предупредиха, че след 20 септември се очаква незаконни лихвари да залеят пазара. Причината е, че след тази дата небанковите дружества вече трябва да имат минимум 1 млн. лв. собствен капитал. От асоциацията обясниха, че очакванията са около половината от 200-те фирми на пазара да не успеят да отговорят на новото изискване.

Те би трябвало да спрат работа. Опасенията обаче са, че част от фирмите ще продължат дейността си нелегално, обясни Спасов. Според него тези компании ще раздават кредити с космически лихви, които законът не разрешава.

Отчаяни хора обаче пак ще прибягват до услугите им. Според ограниченията лихви и такси над 50% не са разрешени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *