Бум на престъпленията с банкови карти и с кредити с неверни документи

 
Точно в условията на криза, в които се намираме в момента, е очевидно, че престъпниците се ориентират към по-бързия начин за достъп до паричен ресурс. И при единия вид престъпления, и при другия се получава бърз достъп до средства чрез нередовни документи, каза той.
Двата текста от Наказателния кодекс, свързани с тези престъпления, са член 249 – използването на платежни инструменти или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляра и член 248 – пре дставяне на неверни сведения с цел получаване на облекчени условия за кредитиране.
Тази година са регистрирани 589 престъпления с банкови карти. За този период на миналата година те са 402, за 2010-а са 284, а за 2009 – 64.
Престъпленията, свързани с получаване на кредити при облекчени условия въз основа на неверни документи са се увеличили около три пъти спрямо същия период на 2011 г. – от 40 на 140.
Като абсолютни суми размерът на техния дял обаче е незначителен спрямо щетите за бюджета и за хората от престъпления в данъчната система.  Данните за тях показват намаление. Става дума за пране на пари, лихварство, изготвяне на неистински парични знаци, данъчни престъпления и др.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *