Бундeсбанк: Брекзитът може да идва

Финансовият сектор е добре подготвен за излизането на Великобритания от ЕС, обяви днес германската централна банка (Бундесбанк), съобщи информационната агенция ДПА.

„За банковия сектор като цяло най-големите клопки са преодолени“, коментира Йоахим Вюрмелинг, член на изпълнителния съвет на Бундесбанк, цитира БТА. Той подчерта, че регулаторите, надзорните органи и банките вече са направили всичко, за да избегнат нарушаване на дейността или сътресения на 1 януари 2021 година.  „От наша гледна точка, Брекзитът може да идва“, добави той.

Напомняме, че Великобритания официално напусна ЕС в края на януари 2020 година с преходен период, изтичащ на първия ден от 2021-а година. Междувременно Брюксел и Лондон все още преговарят условията на търговската сделка за периода след Брекзит.

Вюрмелинг призова банковите и финансовите институции да използват оставащите няколко седмици от годината, за да довършат подготовката. По думите му коронавирусната пандемия не трябва да се използва като извинение за протакането на този процес. Банките с централа в Лондон, които искат да продължат да предлагат услугите си в ЕС, са принудени да търсят нова „опора“ в страна членка или да разширят присъствието си там.

Според информация на Бундесбанк в Германия досега са получени 64 заявления за лиценз от банки, застрахователни фирми и доставчици на финансови услуги. Най-големите 40, които по обем на работатаэса финансови услуги, са одобрени, а останалите все още се обработват и чакат разрешение за откриване на своите дености на територията на Федералната република.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *