Бундесбанк въвлечена в етнически скандал

Президентът на Бундесбанк Аксел Вебер заяви, че членът на борда на финансовата институция Тило Сарацин е увредил репутацията на институцията с изказване за арабите и турците, живеещи в Германия, предаде Ройтерс. Вебер посочи, че всички, които имат някаква функция в банката трябва да са наясно с отговорностите си към институцията и нейната публична позиция и „сами да отидат в съда“, за да определят дали техните действия са допринесли за каузата на банката.

„Виждам загуба на репутация в този случай“, изтъкна той. Сарацин, по прякор „Рамбо“ заради откритите си изказвания, се извини в четвъртък за това, че е заявил в интервю за списание, че много арабски и турски имигранти в Берлин нямат „производителна функция освен търговията с плодове и зеленчуци“. Близо 3 милиона души от турски произход живеят в Германия и около 280 000 са хората с арабско потекло.

Скандалът е далеч от затихване и дори в събота присъства във водещи заглавия на национални издания. „Не става въпрос за хората. Отнася се за институциите“, изтъкна Вебер пред репортери в кулоарите на срещата на Международния валутен фонд в Истанбул.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *