Бундесбанк иска повече сигурност при реакция на кризи в Европа

Германската централна банка – Бундесбанк – предлага реформи в механизъма на Европа за реакция при бъдещи финансови кризи, съобщава агенция Bloomberg.

От финансовата институция идва идеята  Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) да бъде превърнат във водещ орган за фиска в Европа, като в правомощията му да бъдат включени функции, които в момента имат Европейската комисия и Европейската централна банка. Освен това искани са промени в условията при пласирането на нови емисии от ДЦК, които да позволят по-лесно преструктуриране и удължаване на падежа, ако в страната стартира спасителна програма.

Към момента функциите на Европейския стабилизационен механизъм са ограничени до емитирането на дълг за финансиране на заеми към страни членки на еврозоната. От Бундесбанк искат ЕСМ да поеме водеща роля при определяне на икономическите перспективи, както и устойчивостта на дълга и финансовите нужди на страните членки, искащи финансова помощ. Тези правомощия до момента са във функциите на ЕЦБ, ЕК и МВФ.

Реформите трябва да са насочени към способстване за ориентирана към стабилност фискална политика в страните членки и ограничаване на системните рискове възможно най-много, както и към осигуряване на цялостна финансова стабилност. Това написа Бундесбанк в месечния си бюлетин, публикуван днес, 18 юли.

В същото време икономистите понижиха прогнозите си за доходностите по германските ДЦК след вота за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Според обновената понижена прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, доходността по 10-годишните германски ДЦК ще бъде на ниво от 0% до 31 декември. При предишното проучване, преди референдума във Великобритания, прогнозата показваше очаквания за доходност от 0,5% до края на годината. Увеличеното търсене за сигурни активи обаче няма да позволи това да се случи, посочват икономистите. Политиката на силно ограничаване на системните рискове също ще окаже влияние за провал на предварителните прогнози за доходност при ценните книжа.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *