Бундестагът ще гласува законопроект за увеличаване на държавните гаранции

Решението на Бундестага се счита за историческо, защото се оказва, че съдбата на еврото зависи от германските парламентаристи, съобщи кореспондентът на БНР в Бон Татяна Минчева.
Финансовите експерти считат, че фалита на една страна от еврозоната ще доведе до катастрофални последствия и за останалите страни. Затова германските парламентаристи нямат друг избор освен да гласуват за увеличаване на държавните гаранции на финансовия потенциал на европейския спасителен фонд до 780 млрд. евро, за да бъдат ефективно подпомогнати страните застрашени от криза. Разширяването на пълномощията на временния европейски стабилизационен механизъм ще означава, че той ще стане аналог на Международния валутен фонд с реално действащ капитал, за да може не само да отпуска кредити на заплашени от кризата страни, но и да изкупува техни държавни облигации, което досега беше функция на Европейската централна банка.
В Германия вече смятат, че фалитът на Гърция е неизбежен. Той ще стане още преди Коледа, а следващият транш от 8 млрд. евро няма да оправи нещата. Също така спасителният финансов чадър на еврото от 440 млрд. евро, който ще бъде гласуван днес в Бундестага е нужен, за да бъдат подпомогнати европейските банки, към които Гърция няма да може повече да изпълнява своите финансови задължения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *