Бунт в царството на терминатора

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: „Царството“ на Шварценегер е изправено пред фалит

Много американски щати са пред фалит. Особено драматична е ситуацията в Калифорния, в чиято хазна зее дупка от 20 млрд. Арнолд Шварценегер е принуден да налага драстични икономии, което предизвиква все по-остри протести.

При холивудската премиера на екшъна“Заменимите“ над сто синдикалисти от Калифорния демонстрираха срещу принудителната неплатена отпуска, която бе наложена от губернатора Арнолд Шварценегер, издигайки плакати с надписа „Ние сме незаменими“. Шварценегер обаче влезе в легендарния кинотеатър през една странична врата, а не през централния вход с опънатия червен килим.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: От терминатор до губернатор
Отново във филмовия свят
Бившата холивудска звезда, която след изтичането на губернаторския мандат в началото на 2011, вероятно ще се завърне в света на киното, се появява за кратко във филма на своя стар приятел Силвестър Сталоун. „Държавните служители трябва да работят за-малко пари, докато той възстановява статута си на филмова звезда“, оплаква се говорител на синдикат на заети в сектора на услугите.
Неплатената принудителна отпуска за 156 хиляди служители е една от многото мерки, с които Шварценегер иска да предпази“финансово-икономическото ядро на Калифорния от разпадане“, както губернаторът сам нарича бюджетната криза и високите дългове на щата Калифорния. Засегнати от тези мерки са главно работещи в здравното дело, както и заети в социалната и образователнатасистема.
Запълване на огромната дупка
От мерките за икономии не е пощаден почти никой гражданин и никоя служба. Три петъчни дни в месеца държавните служители трябва да останат вкъщи без заплащане. Няколко синдикати внесоха жалба срещу тази принудителна отпуска, която означава съкращаване на заплатата с 15 процента. Също и тази година в бюджета на така наречения златен щат зее празнина от близо 20 милиарда долара. За да запълни дупката, Шварценегер се опитва да съкрати обществените разходи с 12,4 милиардадолара.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *