Бургаската прокуратура съди кмета и главния архитект на Несебър

Те са по досъдебно производство за престъпление по служба, съобщават от бургаската прокуратура.
Обвинението срещу Николай Димитров е на основание неизпълнение на служебните задължения. Прокуратурата е установила, че той не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията при съгласуването и одобряването на инвестиционните проекти на фирмата-собственик на терена (фирма „Сле груп“) в края на миналата година.
Целта на Димитров е била облагодетелстването на въпросната компания, като „от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици“, е записано в обвинителния акт. Самият имот попада в защитена зона „Ахелой – Равда – Несебър“, част от защитена зона „Емине“.
Главният архитект на Несебър Валентин Димов също е с повдигнато обвинение за нарушаване и неизпълнение на служебните му задължения. Според прокуратурата на 12 и на 19 декември 2012 г. той е насрочил и провел заседания на общинския експертен съвет по устройство на територията в състав, несъответстващ на изискването на закона.
Също в нарушение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие на 21 декември той е издал разрешение за строеж върху терена в местността „Кокала“. Според обвинението действията и на главния архитект са били с цел набавяне на облага за „Сле Груп“.
Престъпленията, в които са обвинени Николай Димитров и Валентин Димов по закон подлежат на наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години, уточняват от обвинението. Към момента на двамата са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3000 лева.
По досъдебното производство за имота в местността „Кокала“ са включени и материали относно друга процедура, касаеща строителство в Несебър.
Става дума за сграда с инвеститор „Империал бул тръст“, която се изгражда на първа линия на морето и попада на територията. стопанисвана като учебна спортна база от Национална спортна академия (НСА).
За този случай окръжната прокуратура се е сезирала след телевизионно предаване и според обвинителите също е налице неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица.
„Към момента вече са констатирани нарушения от разследващите в процедурата, касаеща строителството и в този имот. Очаква се приобщаване на конкретни писмени доказателства по досъдебното производство, с оглед изготвяне на законосъобразна преценка, дали тези нарушения покриват признаците на престъпления от общ характер и съответно кои са виновните длъжностни лица осъществили ги“, се посочва в съобщението на бургаската прокуратура.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *