”Бургас-Александруполис” създавал прецедент за Русия

България заяви, че няма да плати на Русия „нито лев“ от задълженията си по проекта за петролопровода „Бургас- Александруполис“, пише руският електронен вестник „Газета“, като се позовава на изявление на премиера Бойко Борисов.
Сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, но прецедентът е опасен, предупреждава руски експерт, цитиран в изданието. По проекта за изграждане на трансбалкански петролопровод се работи от 2007 г. През цялото това време България не вземаше участие в неговото финансиране. Руската компания „Транснефт“ – участник в консорциума оператор на проекта, обеща да го замрази, докато българите не се разплатят.
В началото на декември българският финансов министър Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заявиха, че България се оттегля от проекта. Тогава българските медии информираха, че всички задължения ще бъдат платени, пише „Газета“, цитирана от БТА.
„За нас е трудно да коментираме думите на Борисов – казва говорителят на „Транснефт“ Игор Демин, цитиран в материала. На всички официални преговори България признаваше дълга, свързан с проектирането и не отказваше да плати. Българите обещаха да платят и тогава, когато заявиха, че излизат от проекта.“ Според източник на „Газета“, близък до „Транснефт“, Борисов може да е имал предвид неустойки (например за пропуснатите ползи), които Русия теоретично би могла да поиска от България. „Руските акционери в „Бургас-Александруполис“ обаче нямат намерение да искат никакви неустойки, подобни условия не са включени в споразумението“, отбелязва източникът.
„Ако България откаже да плати признатия по-рано дълг, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти“ според „Газета“. Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска конфликт както поради незначителния размер на сумата, така и защото Русия има интерес от България като партньор в проекта за газопровод „Южен поток“, коментира ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.
„Ако Русия се огъне в случая с България, това ще затрудни по-нататъшните й преговори с цял ред държави – например с Туркменистан по повод Транскаспийския газопровод“, добавя Симонов, цитиран в „Газета“ и БТА.
Ситуация от рода на тази с „Бургас-Александруполис“ обаче се формира и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания „Атомстройекспорт“. През лятото тя поиска от българската НЕК да плати работите, извършени до момента – по онова време претендираше за 58 милиона евро. В отговор НЕК заяви, че „Атомстройекспорт“ й дължи 60 милиона евро за доставено оборудване. Сега строежът е замразен, а българските власти отложиха решението по въпроса за март, посочва „Газета“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *