Бургас ще се повтори и потрети?

 
Според неназовани източници от тайните служби, властите в няколко европейски страни от средиземноморския регион, както и в Южна Африка, в момента предприемат спешни мерки за повишаване на сигурността на израелските туристи и на еврейски сгради и институции на своя територия. Летищата и пристанищата, където пристигат израелски туристи, в момента се контролират много по-строго, а пътниците се проверяват с метални детектори. В опасните зони обикалят цивилни и униформени патрули с детектори за експлозив и с кучета-търсачи, които проверяват много по-често и много по-внимателно багажа на пристигащите. По-строго се охраняват още молове, хотели, забележителности и други места, където се скупчват повече туристи. Автобусите и другите превозни средства, с които се придвижват израелски туристи, също се подлагат на внимателни проверки за експлозиви.
Очевидно тези държави се опасяват от нови атентати като този в Бургас. Израел и САЩ обвиниха организацията Хизбула, която обаче отрича да е замесена. Режимът в Техеран, който я подкрепя, също опровергава твърденията за свое косвено участие в бургаския атентат. В България разследването продължава, а българските власти засега не отправят официално обвинения срещу Хизбула. Високопоставен представител на българските служби за сигурност заяви обаче пред „Ню Йорк таймс“, че почеркът и вече събраните доказателства ясно насочват към Хизбула. Израелските служби пък изнесоха информации за засечени телефонни разговори между Бургас и Ливан в навечерието на атентата. Миналата седмица Интерпол публикува снимки на предполагаемия съучастник, припомня на свой ред „Зюддойче Цайтунг“ и обобщава досегашните резултати от разследването в България. Според вестника, за разлика от българските власти, западни експерти не са сигурни дали наистина атентаторът е бил самоубиец.
Гигантска терористична офанзива?
 

Кои точно са поръчителите, посредниците и извършителите на атентата в Бургас?

Държавният департамент на САЩ предупреди, че опасността от терористични нападения на Хизбула в Европа е много голяма, пише в тази връзка вестник „Ди Велт“. Според оценката на Вашингтон, Хизбула продължава интензивни приготовления за атентати. Властите в Кипър наскоро арестуваха един 24-годишен ливанец, който пристигнал от Лондон с шведски паспорт. Според анонимен източник от тайните служби, въпросният Хосам Й. наблюдавал израелски туристи на острова, за да подготви атентат. Вестникът припомня, че Кипър е само на час полет от Тел Авив и десетки хиляди израелци всяка година летуват там. Арестуваният ще бъде изправен пред съда в Лимасол на 12 септември по обвинение в нарушения на антитерористичните закони и заплаха за сигурността. Вътрешният министър Лукас Лука каза, че поведението на заподозрения напомняло за случилото се в Бургас.
Усилени са и мерките за сигурност на параходите за крузове, където има израелски туристи. Кипърските служби потвърждават, че много внимателно се охраняват всички места, посещавани от израелски туристи, а когато възникне подозрение, се извършват проверки и разпити на отделни лица. Един кипърски телевизионен канал съобщава, че антитерористите анализират записите на контролните камери по пристанищата и летищата, търсейки нещо подозрително. Подобни мерки взимат и други средиземноморски страни.
Представители на тайните служби виждат много паралели между атентата в Бургас и няколко предишни инцидента. Още в периода декември 2011 – януари 2012 израелски туристи били следени в България и Гърция. Подобни информации идват още от Тайланд и от Африка. Заподозрените, които обикновено поддържат контакти с Хизбула, винаги действат по един и същи начин. Много често за посредници се използват ливанци, които притежават документи на държави от ЕС. Такива хора свободно се придвижват в Шенгенското пространство, могат без проблеми да наемат жилища за конспиративни цели и да си набавят мобилни телефони и други средства за комуникация. И на други континенти обаче паспортът от европейска държава върши добра работа. Той буди много по-малко подозрения, отколкото ливанският, с него се пътува безвизово в доста страни. През януари в Тайланд беше арестуван Хусейн Атрис, който носеше шведски паспорт в джоба си. При претърсването на къщата му в Банкок беше открито огромно количество материали за производство на бомби. Според следствието, Атрис е бил свързан с Хизбула и е подготвял атентати срещу израелски туристи – но не в Тайланд.
„Меки цели“ като Бургас

Имад Мугние – военен лидер на Хизбула до смъртта му през 2008 година

Израелските и американските тайни служби смятат, че всичко това е част от гигантска терористична офанзива на Хизбула и на бригадите Ал Кудс, които принадлежат към иранската революционна гвардия. Източници в тези служби твърдят, че това били актове на отмъщение заради убийствата на ирански атомни експерти и заради смъртта на Имад Мугние през 2008 година. Мугние беше шеф на сигурността в Хизбула и се смята за „мозъка“ зад многобройни тежки атентати срещу израелски и американски цели. Иран и Хизбула заявиха, че бомбата в колата на Мугние е била заложена от израелския Мосад, а западни експерти смятат, че това е правдоподобно.
Бригадите Ал Кудс се съсредоточават главно върху официални израелски институции – тяхно дело са атентатите срещу израелски дипломати в Индия, Грузия и Тайланд например. Хизбула пък избира така наречените „меки цели“ – израелски туристи и места, които се охраняват по-слабо. Източници от тайните служби казват, че посредниците в подготовката на атентати невинаги знаят в какво точно участват. И при атентата в Бургас още не е ясно кои точно са поръчителите, посредниците и извършителите. Бивш високопоставен представител на службите за сигурност информира „Зюддойче Цайтунг“ за един – според него напълно реалистичен – вариант: иранските служби поръчват атентат на терористи от Хизбула през главата на самото ръководство на Хизбула в Бейрут.

 
АГ, АФП, ДПА, ДВ, ЗЦ, А. Андреев; Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *