Буря се разрази в гръцкия парламент от поправки в закон

Буря се разрази в гръцкия парламент и тя бе породена от сериозни поправки във финансовото законодателство, внесени за гласуване по бързата процедура от правителственото мнозинство. Твърди се, че за ускореното им внасяне е послужил законопроект на финансовото министерство, целящ адаптиране на гръцкото законодателство с европейска директива за борба с укриването на данъци, съобщава гръцката преса, цитирана от БТА.
В. „Катимерини“ представя поправките на кабинета като „цунами“, изтъквайки, че те са предизвикали разгорещена полемика и недоволство сред опозицията.
Това бе „дъжд“ от поправки – общо 22 на брой, 16 от които бяха внесени за отрицателно време, допълва в. „Прото тема“.
Става дума за поправки, свързани с плащането на данъците за недвижими имоти, въвеждането на задължителни фискални касови апарати, в това число и за адвокатите, имотни данъчни облекчения със задна дата за манастирите в Света гора и други подобни.
В. „Та неа“ отбелязва, че в знак на протест срещу прибързаните действия на правителството депутатите от двете опозиционни сили – Комунистическата партия и формацията Потами /реката/ са напуснали пленарната зала.
„Контра нюз“ твърди, че управляващата коалиция се е разбързала, за да прокара тези поправки преди лятната ваканция на парламента. Изданието смята, че заради съществуващите центробежни сили в правителството е възможно през есента и по-специално към края на септември премиерът Алексис Ципрас да прибегне и до промени в своя кабинет.

Припомняме, че Гърция приема ДДС-системата на 1 януари 1987 година. Подобна на Франция, Италия, Испания и Португалия използва различни ставки. Основната тогава е 18 процента. Намалените са два вида – 3 и 6 процента. Увеличената е доста висока – 36 процента. Тя е премахната през 1992 година. Гръцката ДДС-система е променяна само 4 пъти. Последната поправка е от 8 август 1992 година. Оттогава върху повечето стоки и услуги се начислява 18 процента ДДС. Запазват се и двете намалени ставки – 4 и 8 процента.

През 2005 година тогавашният икономическият министър Георгиос Алогоскуфис представи новата програма, която цели увеличение на приходи в държавата. Стъпката е част от усилията на страната да се пребори с рекордния дефицит от 6,1 процента от БВП, за който Гърция получи предупреждение от ЕС. От 1 април 2005 година увеличи ДДС от 18 на 19 процента. Намалената ставка скача от 8 на 9 процента. С нея се облагат хранителните продукти и медицинските стоки.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *