БФА: Новата шефка на ДКЕВР е в конфликт на интереси

„Нужно е да се назначи изцяло нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който да участва активно в проверките на дейностите в сектора и да се заеме с опитимизиране на проблемните регулации. Сегашният състав на ДКЕВР е нелегитимен, тъй като всички членове на комисията са в оставка“, смята Газдов.
На церемонията по предаването на поста на министър на икономиката, енергетиката и туризма служебният министър Асен Василев заяви, че ще бъде извършен между,народен одит в енергетиката. 
Същевременно според БФА Евгения Харитоново, назначена миналата седмица за шеф на ДКЕВР, се намира в конфликт на интереси. Към днешна дата тя все  фигурира като член на съвета на директорите на НЕК, което автоматично отхвърля възможността ДКЕВР да бъде независим регулаторен орган.
Припомняме, че Хаританова беше заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма в подалото през февруари оставка правителство. В края на януари тази година Ангел Семерджиев беше освободен от поста председател на ДКЕВР. Причината беше неизпълнение на ангажиментите ни пред Европейския съюз (ЕС) във връзка с либерализацията на енергийния пазар и осигуряването на конкуренция при доставките на ток и природен газ. Впоследствие на овакантения пост беше назначена Юлияна Иванова, която беше освободена от поста 4 дни, след като го зае. Освен че е търгувала незаконно с електронни цигари, сега излезе и факта, че тя няма и диплома за висше образование, тъй като е прекъснала ТУ поради слаб успех.
Българската фотоволтаична асоциация обяви, че ще внесе искане за среща с новия министър на икономиката, тъй като следващите няколко месеца са критични за българската енергетика и е нужно да се предприемат спешни мерки.
Всички решения на служебното правителство и на бъдещия нов състав на ДКЕВР следва да бъдат приемани по прозрачен, недискриминационен и честен начин. Това ще разсее съмненията, че новите лица ще продължат старата политика“, заяви Газдов.
Владимир Аличков, член на управителния съвет на БФА, напомни и за незаконната според БФА „цена за достъп“, която бе определена от ДКЕВР „при пълна липса на икономически аргументи и прехвърля на частните ЕРП до 39% от прихода на ВЕИ производителите“.
По думите на Аличков „БФА подкрепя идеята на КНСБ за създаване на социален фонд, който да събира отчисления от всички производители на електроенергия в България, в рамките на 5-6% от печалбата им. Средствата следва да подпомагат на най-нуждаещите се и с тях те да покриват голяма част, около 30-40%, от енергийните си разходи“. Според Аличков, по такъв начин може да се приеме трайно решение на проблемите с невъзможността на широки социални групи да заплащат сметките си за ток.
Недискриминационният подход следва да се отнася до всички производители на електроенергия в страната, а незаконната „цена за достъп“ за ВЕИ да отпадне, настояват от Българската фотоволтаична асоциация.
БФА подкрепя и идеята за диференцирани цени на тока, при които до достигане на дадено количество потребена енергия, цената да е по-ниска. Тези мерки ще повлияят благоприятно и за подобряване на енергийната ефективност в страната.
Вчера в сградата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се проведе среща между изпълнителния директор на БЕХ Михаил  Андонов и представители на БФА.
Също вчера на извънредно заседание депутатите отхвърлиха проект за решение за възлагане на Министерски съвет и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да предприемат мерки за намаляване на цените на електрическата енергия и осигуряване на базовите потребности на потребителите на енергия на приемливи цени, информира Агенция „Фокус”.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *