БФБ изпращат октомври с ръстове

Индексите на БФБ изпращат октомври с позитивизъм и изцяло на зелена територия на фона на данните от отчетите на българските публични компании.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX продължава изкачването си нагоре, като прибави 1,05% в понеделник, достигайки 531,82 пункта.

Ръстове бележат и останалите три индекса на борсата, като по-широкият BGBX40 нарасна с 0,66% до 100,86 пункта. Секторният BGREIT отчете повишение от 0,39% до 104,61 пункта, а равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,97% до 420,07 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,329 млн. лв. след 583 сделки.

„Октомври бе изключително силен месец за капиталовия пазар. Индексът SOFIX се повиши с над 5%, като особено силни бяха последните две търговски сесии. За разлика от предходни месеци, този път станахме свидетели и на увеличаване на оборотите. Няколко позиции поскъпнаха с над 5% само през последната сесия за октомври“, коментира пред Investor.bg главният изпълнителен директор на „Конкорд Асет Мениджмънт“ Петко Вълков.

Днес беше и крайната дата за публикуване на тримесечните неконсолидирани отчети за публичните компании.

„Вероятно с отчетите могат да бъдат обяснени някои пазарни движения, като тези при Еврохолд АД, ЧЕЗ, Юрий Гагарин, Софарма, които реализираха ръст на приходите от дейността си и/или на нетната печалба“, обясни той, информира investor.bg.

По думите му след края на борсовата сесия се очаква да бъдат публикувани още отчети, отражението на които ще се наблюдава през следващите сесии, тъй като „невинаги отражението им върху борсовите котировки е незабавно“.

Така например акциите на Неохим АД бяха сред губещите за деня, въпреки че отчетът на дружеството за третото тримесечие бе публикуван миналата седмица. Също така отчетът на Спиди АД, който показа напълно очаквано понижение на нетната печалба, сякаш изненада инвеститорите, като при нисък оборот акциите на компанията отбелязаха спад с 6,74%, отбелязва Вълков.

„От друга страна Биовет АД отчете 87% ръст на нетната печалба, но акциите й отбелязаха дневен спад от малко над 2%, вероятно поради очаквания за липса на подобрени условия по евентуално търгово предложение“, анализира още експертът.

Силен дневен ръст, съпроводен и със стабилни обороти отбелязаха книжата на Химимпорт АД и ЦКБ АД, които по сумите му „сякаш се движеха пакетно, като и двете позиции затвориха с дневни ръстове от над 5%“.

Вълков очаква положителната тенденция да се запази до края на годината, като според него е нормално периоди на ръстове да бъдат последвани от периоди на затишие и дори лека корекция, което няма да промени основния тренд.

Дружеството с най-висок оборот е Химимпорт с 314,4 хил. лв. Акциите на дружеството поскъпнаха с 6,1% до 1,54 лв. за брой въпреки спада в печалбата с 15,6% на годишна база до 30,303 млн. лв. през първите девет месеца на годината.

На второ място по изтъргуван обем е Монбат със 198,6 хил. лв. и 0,6% ръст в цената на книжата, а трети е Адванс Терафонд АДСИЦ със 162,8 хил. лв. и поскъпване на акциите от 5,5%.

Най-печелившото дружество е ЧЕЗ Електро България АД с ръст в цената от 9,8% до 10 лв. На второ място е Химимпорт, а трети се нарежда Юрий Гагарин АД с повишение в цената от 6,1%. Днес дружеството отчете печалба през деветмесечието в размер на 4,424 млн. лв. и 1,251 млн. лв. през третото тримесечие.

Най-губещата компания на борсата днес беше Спиди, чиито акции поевтиняха с 6,7%, след като дружеството отчете годишен ръст на приходите, но спад на печалбата през деветмесечието.

На второ и трето място по спад в цената на акциите са Неохим АД и БФБ-София – с понижения съответно 3,6% и 3,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *