БФБ отново избра Deutsche Boerse за доставчик на новата платформа за търговия

БФБ отново избра Deutsche Boerse за доставчик на новата платформа за търговия .Българска фондова борса е избрала платформата на Deutsche Boerse Xetra T7 да поеме новата търговска инфраструктура на борсата след анализ на три алтернативни индикативни оферти, предлагащи сходна функционалност, съобщават от борсовия оператор.

Резултат с изображение за Deutsche Boerse Xetra T7

Сегашният договор между БФБ и Deutsche Boerse за експлоатация на електронната платформа за търговия Xetra Classic изтича в края на тази година. Проучването кой да обслужва търговията на регулирания пазар и многостранната система за търговия, организирани от БФБ, е започнало през второто тримесечие на 2018 г.

Платформата Xetra T7 е избрана поради най-ниските си експлоатационни разходи и малките разлики във функционално отношение спрямо използваната в момента Xetra Classic, което би позволило по-плавен процес на миграция, поясняват от БФБ. Договорът с Deutsche Boerse за опериране на Xetra T7 е с първоначален срок от 7 години, считано от момента на миграция през втората половина на юни 2019 г., като конкретната дата ще бъде оповестена допълнително.

Xetra е паневропейска електронна система, която е предназначена за спот-търговия с акции и редица други инструменти, в т.ч. индексни фондове (ETFs), борсово търгувани продукти (ETPs), взаимни фондове, облигации, варанти, сертификати и права, информира investor.bg.

Xetra е една от най-мощните платформи и е синоним на електронизацията и интернационализацията на търговията с ценни книжа. Виенската фондова борса използва Xetra от ноември 1999 г., а Ирландската фондова борса – от юни 2000 г. В допълнение, търговията на пазарите Eurex Bonds и Eurex Repo, както и търговията на Европейската енергийна борса в Лайпциг, са изцяло базирани на технологии на Deutsche Boerse. Шанхайската фондова борса, която е най-голямата в Китай, също възнамерява да използва технологията на Xetra като основен елемент за бъдещата си търговска система.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *