БФБ работи за въвеждане на чужди акции на българския пазар

Българската фондова борса (БФБ–София) създава нов борсов пазар BSE International, предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати вече до търговия на регулиран пазар на страна членка на ЕС. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на борсовия оператор.

От уведомлението става ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) вече е издала одобрението за съответните промени в правилника за дейността на регулиран пазар.

По-конкретно зам.-председателят на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”,  Владимир Савов, е издал одобрение за изменение и допълнение на „Правилата за допускане до търговия“ и „Правилата за търговия“ на регулиран пазар, а причината е създаването на новия пазар за търговия на чуждестранни инструменти BSE International. Търговията ще се подчинява на общите правила за търговия на БФБ-София, но регистрация на емисии на пазар BSE International ще се извършва с нареждане на Директора по търговия, т.е. по облекчен ред.

Още през септември миналата година изпълнителният директор на БФБ Васил Големански обяви, че операторът работи за въвеждане на чужди акции на българския пазар. В началото на 2017 г. той обяви, че до края на март или началото на април може да бъде реализиран достъпът на европейски акции на нашия пазар, а до два месеца и на американски.

„Ефектът върху борсата ще бъде това, че ще повиши оборота, а ефектът върху пазара е, че ще обърнем вниманието и към достъпа до тези активи, в които в момента инвестират нашите институционални и индивидуални инвеститори чрез посредници. Повечето пенсионни фондове и други институционални инвеститори инвестират в чужди активи, информира investor.bg. Защо да не им предоставим възможност да го правят през нас“, коментира Големански.

Достъпът чрез БФБ на български инвеститори и емитенти до инвеститори на външни пазари е заложен и в обявената в края на миналата година стратегия за развитието на капиталовия пазар. Срокът на заложената цел е 8 месеца, което означава реализация към средата на тази година.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *