БФБ тръпне в очакване на голямо IPO

БФБ очаква още до края на първия месец на годината 2017-та  да бъдат пуснати серозен обем акции, и то от компания, която досега не е участвала в капиталовия пазар. Това стана ясно при връчването на годишните награди на Българската фондова борса /БФБ/. До средата на годината се очаква да започне и вторичното предлагане на държавни облигации на българския капиталов пазар. Над 416 млн. лева е оборотът на фондовата борса за миналата година, отчете един от директорите й на борсата Васил Големански. Тази година предстоят няколко стъпки за раздвижване на търговията: Важен проект, по който работим е свързан със стимулите за развитие на малкия и средния бизнес, и с изграждането на платформа, върху която да бъдат срещани техните интереси.

Миналата година само една компания пусна свои акции на борсата или т.нар. IPO. Депутатът Делян Добрев заяви: Пожелавам да има поне четири/става дума за първични публични предлагания/. Мисля, че за две има доста голяма увереност, че ще се случат. Дано да имаме повече, защото това отново ще повиши качеството на капиталовия пазар в България. Добрев прогнозира изпълнение на поне от 10 от поставените цели в инвестиционната стратегия, одобрена в края на миналата година.

Първата компания се очаква да представи проспекта си още в следващите 3-4 седмици. Имената и секторите на кандидат-публичните компании остават неизвестни засега. Другата новина от вчерашния ден е, че търговията на държавни ценни книжа на вторичен пазар ще започне през май, по-рано от първоначално определения срок за това през юни 2017 г.

Добрите новини изхвърлиха нагоре индексите на борсата. Индексът на най-ликвидните компании SOFIX нарасна с 0,32% до 610,99 пункта. По-широкият BGBX40 скочи с 0,20% до 115,53 пункта. Секторният BGREIT регистрира покачване с 0,23% до 107,32 пункта, а BGTR30 отбеляза ръст от 0,05% до 466,13 пункта.

От началото на годината Софарма АД и Първа инвестиционна банка АД на няколко пъти си размениха водачеството като компания с най-голяма пазарна капитализация. Към първите пет поглеждат и Химимпорт АД с капитализация от 411 млн. лв., Монбат АД с капитализация от 405 млн. лв. и Чайкафарма висококачествените лекарства АД, която е оценена на 388 млн. лв.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *