Бъдещето е на квантовите компютри

Компютрите с квантови технологии притежават всички качества да се превърнат в следващата голяма революция в индустрията, но за целта са необходими скъпи проучвания и експерименти, които да ги направят достъпни за всички нас. Google е една от компаниите, инвестираща най-големи средства в разработването на подобни устройства и успяха за първи път да симулират водородна молекула от подобни машини.

 

Според инженерите на компанията това би могло да се превърне само в първата стъпка в разработването на много по-сложни и големи като обем компютърни системи, пише digital.bg.
В дългосрочен план тази иновация има потенциала да промени начина, по който функционират слънчевите панели, промишлените катализатори, батериите, гъвкавите дисплеи, мобилните устройства, медицината и материалите, с които се създават всички тях, информира Днес+.

От своя страна това е пазарна ниша, привличаща вниманието на много други компании като Alibaba, Baidu и Amazon, а от ЕС вече дори инвестираха сума от €1 млрд. в инвестицията и разработването на проекти свързани с квантовите компютри. Google вече се опитват да си спечелят важно предимство пред своите конкуренти и експериментират с нов софтуер, който да подобри работата на своя браузър Chrome и е базиран на тази технология.

Устройствата, работещи по този начин използват явление в квантовата механика, което им позволява да анализират много повече от стандартните 1 и 0 символи при конвенционалните компютри. В крайна сметка това им позволява да извършват по-сложни операции, да се отличават с по-бърза скорост на работа и това ги прави подходящи за всички системи, на които им се налага да съхраняват и имат достъп до огромно количество информация.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *