Българинът живее най-на тясно в Европа

Българинът живее най-на тясно в сравнение с останалите европейци. Статистиката показва, че площта, която се пада на човек от населението в страната ни, е сред най-малките на Стария континент – около 15 кв. м. За сравнение в Унгария живеят на по 20 кв. м, а в Германия се ширят на по 41 кв. м.

Според данни, цитирани от “Адрес недвижими имоти”, България има повече от 50 000 имота, чиито помещения се обитават от четирима или дори повече хора.

70% от

жилищата се

обитават от

едно семейство

Брокерите са на мнение, че за да живее комфортно човек, има нужда от около 30 кв. м площ.

Тенденцията при покупките напоследък била да се търсят по-просторни имоти. И строителните предприемачи следвали коренно различна политика от тази във времената на имотен бум, последвани от кризата, коментира Георги Павлов, шеф на агенцията. Той припомня, че критериите за качеството вече са по-високи за разлика от преди.

Според експерта е дошъл краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират сега, са с около 30% по-обширни. Голяма част от тях били и с по-високи тавани.

Наблюденията на брокерите показват още, че

сделките на етапгруб строежотново са факт

на пазара на жилища. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 г. са направени преди получаване на Акт 14 за сградата. В най-качествените сгради дори почти половината от имотите вече били продадени преди този етап.

От “Кредит Център” също отчитат, че има ръст на запитванията за финансиране на покупка на жилище в строеж. В повечето случаи това ставало на Акт 15. По-рано, примерно на акт 14 (груб строеж), банките отпускали по-нисък процент финансиране. Затова клиентите предпочитали да изчакат по-напреднал етап – след Акт 15, или веднага след получаване на разрешение за ползване (акт 16).

Според брокерите купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат при покупката на имот в строеж. Те се интересували от сигурни проекти на доказани предприемачи.

Една от основните групи купувачи на имоти в строеж са семейства, които вече притежават жилище, но искат да си осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Другата група били родители, които купуват за децата си. Очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Те виждали решението на проблема си в новите сгради, които се различават от строените в периода 2006-2008 г.

По данни на “Адрес”цените нажилищата оставатбез промяна

в първите три месеца на годината. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна.

Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас – около 480 евро за кв. м жилищна площ. Ръст на цените през периода имаше в отделни по-предпочитани от купувачите квартали. Запитванията в столицата са главно към райони като “Люлин”, “Надежда”, “Младост”, “Овча купел”, “Борово”, “Дружба”, “Красна поляна”, “Лозенец”, “Свобода”, “Стрелбище”.

Според изчисленията на “Бългериан пропъртис” на база данните от националната статистика средните цени на апартаментите в областните градове през първото тримесечие на 2014 г. са регистрирали реално годишно нарастване от 1,79%, т.е. след приспадане на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *