Българин разработи изкуствен интелект за анализиране на убийства за нидерландското МВР

Българинът Димитър Рангелов е разработил изкуствен интелект за анализ на убийствата в Нидерландия и разработката дори вече се използва тестово от местните органи на реда. Тя е осъществена в рамките на проект с участието на Полицейската академия и Министерството на правосъдието на страната. Разработката вече е спечелила и престижното състезание за иновации Computable Awards. Проектът включва създаването на база данни за убийствата в страната, изготвена от информации в стари вестници чрез технологията за „компютърно зрение“ (computer vision). За целта Рангелов е разработил софтуерен робот, който може да разпознава новините във вестниците, свързани с убийства – както разкрити, така и неразкрити случаи. Събрани са общо около 11 000 такива публикации, като базата е от 1800 г. до днес.

На следващия етап българският студент е създал алгоритъм, който може да разпознава, че различни публикации се отнасят за едно и също убийство и да ги обедини. След това той е подобрил алгоритъма така, че да започне да търси логически връзки между различните убийства и да определя кои от тях са извършвани от един и същи човек, разкривайки серийни убийци. Друг вариант е изкуственият интелект да открива престъпления, които са направени от различни хора, единият от които подражава на другия.

Алгоритъмът е успял паралелно с полицията в Нидерландия да открие връзка между един неразкрит случай от 2014 г. и друг – от 2018 г., извършени в един и същи район, при сходни обстоятелства. В последствие е официално потвърдено, че двете престъпления са извършени от един и същи човек.

Алгоритъмът и базата са включени в обща платформа, в която в бъдеще могат да бъдат добавени нови случаи, публикации, информация от съдебни и полицейски архиви, и др. Всички те могат автоматично да бъдат препращани към съответния случай. В по-далечна перспектива системата може да бъде надградена така, че да определя какво може да се очаква като убийства в определени региони на страната, както и да прави карта на убийствата в реално време. В резултат може да се намали значително бумащината, да се оптимизира работата на полицията и да им се спести ценно време в разрешаването на заплетени случаи.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *