Българите винаги искат двойно повече

Българите събират пари и правят планове за ремонти и обновяване на домовете си и за почивки и пътувания сочи проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на вестник „Класа”, посветено на потребителските нагласи.

За какво биха харчили българите, ако имаха доходите, които смятат за достатъчни? А какво възприемат те като „достатъчно пари”? Попитали хората какъв доход (личен и домакински) смятат, че би им бил достатъчен за добър живот.
Личният доход (деклариран) на средния българин е 470 лв. на месец. Едно средностатистическо семейство у нас печели около 880 лв.
Средно българите желаят да получават около 1080 лв. на месец, за да кажат, че живеят добре. Семейството пък трябва да събира средно по 2090 лв. на месец, за да е доволно., сочи проучването.

Пропорцията между настоящ (деклариран) и желан доход е категорична – българите искат да получават два пъти и половина повече пари, за да кажат, че парите са им достатъчни.
Когато се анализират групите българи с различен материален статус, се вижда, че дори при по-високи реални доходи ножицата между реален и желан доход остава същата – желаният доход е поне два пъти по-висок от реалния.
Хората с материален статус под средния желаят да получават 710 лв. личен доход, за да живеят добре. Хората от високата социална страта отдавна са задминали тази бленувана от бедните бариера (те имат реален доход сега от 1200 лв.) и вече се целят към по-високи суми – 2400 лв.
Същото се отнася и за домакинските доходи. Хората с нисък материален статус мечтаят за семеен доход почти три пъти над настоящия им – за тях 1450 лв. биха били достатъчни за добър живот.
Хората, живеещи над средното, пък смятат настоящия си домакински доход от 2100 лв. за напълно недостатъчен и незадоволителен и твърдо заявяват: „Искаме поне 4000!”
Какво по-ясно потвърждение на максимата, че парите не просто не стигат сега, но и никога няма да стигат!
Усещането за благополучие много малко, дори никак, не зависи от числата, казват анализаторите на проучването. Ако сега желаете 2 хил. лв. доход, при наличието на такъв ще искате вече 4500, за да кажете, че живеете добре, а при 4500 ще гледате вече към 10 хил., че и повече!
Толкова по въпроса следва ли да вярваме на политически обещания, че ще ни бъдат осигурени харесвани от нас доходи. Те никога няма да ни харесват достатъчно… дори ако бъдат „осигурени”, се казва в публикацията на „Класа“.
По-любопитното в случая е, че ако получават достатъчно високи (според собствената им преценка в момента) доходи, българите не биха ги изхарчили за нещо по-различно от това, за което харчат в момента.
Ако имаш кола – искаш по-голяма. На челни позиции в мечтите отново са ремонтите и обзавежданията, техниката и пътуванията.
За хората, които сега живеят под средното ниво, мечтите стигат до това да стегнат дома си, да отидат на зъболекар, да си купят плазмен телевизор и да решават по-сериозните здравословни проблеми в семейството.
Една четвърт от хората с по-висок материален статус мечтаят да изпратят децата да учат в чужбина.
–––––––––––––––––––––
Изследването е направено през първите дни на месец март. То е национално представително и обхваща 1004 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *