Българите в чужбина са изпратили само 24,8 млн. евро

През първите два месеца на 2022 година българите в чужбина са изпратили само 24,8 млн. евро, показват данните на БНБ. Сумата е почти колкото през същия период на 2021 година. Но е осем пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през първите два месеца на 2020 г., преди пандемията от Covid-19 да обхване света.

Колко пари изпратиха българските емигранти през 2021 година

През януари и февруари 2020 г. изпратените от българите зад граница средства са били 198,2 млн. евро. Парите от емигрантите са намалели със 173 млн. евро, или с 87,5%.

Почти четири процента от БВП на България се определя от парите, изпратени от българите зад граница на роднините, останали в страната. През кризисната 2020 обаче, паричните преводи драстично намаляха. Най-ниски бяха стойностите през април 2020 – месецът с повсеместни локдауни и затваряне на работни места, заети предимно от емигранти.

Емигрантите вече почти не пращат пари у нас

Има ли промяна в сумите, изпращани с парични преводи през 2021, споделя Кирил Петков, мениджър „Бизнес развитие“ на „Фактор И.Н.“, финансовата институция с 20-годишен опит в паричните преводи и представител на MoneyGram в България.

“Българите все още разчитат в голяма степен на парите, изпратени от роднини зад граница, за да покрият месечните си нужди, да финансират кредити или да стартират ремонти. Епидемията от Covid-19 намали възможностите на емигрантите ни, да помагат на близките си тук, но когато го правят, е чрез парични преводи от небанкови институции, така че при нас нямаше негативна тенденция.”, казва той.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *