Българите зад граница да могат да получават БГ паспорт по пощата

Нашенците зад граница да могат да получават БГ паспорт по пощата, без да се налага да се разкарват до консулските служби. Такава възможност предлага вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, стана ясно вчера от стенограмата от заседанието на кабинета. Поводът са анализите, които трябваше да направят всички министри как може да бъде свита бюрокрацията, да се намалят издаваните документи на хартия и да се стопят опашките от изнервени граждани пред гишетата.

Захариева предлага да се оптимизира процедурата за преиздаване на лични документи и паспорти за българите в чужбина. За целта занапред ще се подава заявление по електронен път, като отпадне и необходимостта от електронен подпис. По данни на Захариева за година и половина само двама нашенци са се възползвали от тази услуга. Другата идея е срокът за валидност на международните паспорти да се увеличи от пет на десет години. Предвижа се да отпадне и заверката на подписа на преводите, както и намаляване а с 30-40% на събираните такси. Захариева предлага още инспекторатите по образование да правят заверка за дипломите за чужбина, тъй като в момента т.нар. АОПСТИЛ се прави на две места в София.

„Нямаме дипломатическа поща, това е истината. И затова съм предприела мерки за връщането на т. нар. командирска поща, но трябва да видим къде имаме национален превозвач, а не да чакаме дипломатически куриер да отиде“, изложила поредната си идея Захариева.

Образователният министър Красимир Вълчев предлага въобще да отпадне заверката на документи за завършен клас, стига те да са издадени от школа от държави от ЕС.

Част от другите министри също докладвали за мерките, които са предприели вече. Икономическият Емил Караниколов например обяснил, че 8 документа отпадат, а за 14 услуги няма да се иска да са на хартия. При 67 услуги пък таксите щели да бъдат свити между 10 и 60 %. Земеделският министър Румен Порожанов пък изтъкнал, че ще ведомството му ще облекчи 53 услуги, а пет режима ще отпаднат.

„Всяко министерство, което има отношение към електронното управление трябва да командирова по един експерт в ресорната агенция“, разпоредил от своя страна премиерът Бойко Борисов. И добавил: „Не искам час да се губи!. Той наредил още на другата сутрин експертите да се явят на работа в агенцията. „Буквално няма човечност – ето така, да ги разберем! Не може в 21-и век да не може по електронен път да се събират, правят голяма част от тези документи. Да се запита, да се върне от самия служител, да спестим на хората време и нерви“, отсякъл премиерът. Борисов уточнил, че всички нужни законови промени ще бъдат подготвени в кратък срок и преди ваканцията на депутатите ще бъдат гласувани. „Променяме, отпадат и юли месец рапортуваме на обществото какво сме направили накрая“, казал той. Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна предложил да се създаде административен борд, който да следи дали нормативните актове, които приема МС не водят до увеличаване на административната тежест.

От септември всички администрации ще разменят документи помежду си изцяло по електронен път, реши вчера правителството. Дончев и шефът на е-агенцията Росен Желязков докладвали, че 51 администрации на централните и териториалните органи на изпълнителната власт предоставят общо 1422 услуги, за които се изискват 5985 документа. В по-голямата си част тези документи се повтаряли. Кабинетът на свой ред даде срок до септември да стане ясно кои ще отпаднат. Отново от есента трябвало да бъде въведено плащането на държавни такси с виртуални ПОС терминали и да има задължително изискване в администрациите да бъдат поставени физически такива.

В края на заседанието Борисов коментирал и парите, които властта отпусна за БГ председателството на ЕС, както и 30 млн. лв., които ще са нужни за компенсиране на полицаите без нови униформи. Той припомнил, че от 1 септември ще се увеличат учителските заплати, както и че парите за отбрана вече минали 3,6 млрд. лв. „Лесно е да се приказва. И аз подкрепям и искам на всички да дадем. И въпреки всичко, като погледнете, ще видите колко много от всичките проблеми в момента се решават с всеобщите ни усилия и със стабилност. Аз съм убеден, че догодина ще е по-добро положението“, заключил Борисов.

Променят 2 закона

Пакет от поправки в 2 закона ще бъдат внесени в НС до дни, за да се облекчи режима за получаване на български паспорт от нашенците от диаспорите в чужбина. Това обеща вчера вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на Координационния съвет към МС за българите в Украйна. Ще бъдат прекроени Законът за българското гражданство и Законът за българите в чужбина. По поправките вече се пишели в МП. Целта била да се избегне дублиране на дейности между ведомството и Агенцията за българите в чужбина.

„Има един текст за възходящото гражданство, който според мен е напълно излишен. Един за прегледа на документи, който задължава МП и се получава абсолютно дублиране. Това са няколко малки промени,но резултатът ще бъде ефективен“, коментира пред „Монитор“ Симеонов, по чиито думи към момента има натрупани над 56 000 забавени заявления.

В момента, за да получат паспорт, гражданите от трети страни трябва да дадат доказателства за „възходящ българин“, т.е. предхождащ пряк роднина с българско потекло.

Успоредно с това щяло да се работи и за максимално съкращаване на сроковете за издаване на документи, като работни визи, удостоверения за престой и почивка.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *