Българите оценяват: за успех на ГЕРБ 2,9 %, провал 60 %

Това се казва в национално представително проучване на агенция „Сова Харис“ по поръчка на вестник „Преса“.
27.2 на сто от анкетираните смятат, че за България е по-добре сегашните управници да получат втори мандат. За други 40% ще бъде бъде по-добре, ако опозицията състави следващият кабинет. Недоволните обаче не са единни в политическите си пристрастия – 41% от тях биха подкрепили БСП, 8% – ДПС, 7 на сто – Движение България за българите и др.
Според декемврийските нагласи ГЕРБ все още остава първа политическа сила, а в следващото Народно събрание със сигурност ще влязат четири политически партии. ГЕРБ, БСП, ДПС и „Движение България на гражданите“ /ДПГ/. Ако изборите са днес, партията на Бойко Борисов би спечелила 26.3%. За БСП биха гласували 21 на сто. ДПС и ДПГ са почти с изравнени позиции. Партията на Доган би спечелила 5.5%, а партията на М. Кунева 5.2 на сто от гласовете.
Под летвата от 4% остават „Атака“, ДСБ и СДС. Шансът им да присъстват в 42-то НС е по-скоро в предизборна коалиция.
Значителен дял – 67% от анкетираните смятат, че основен приоритет на следващия кабинет трябва да бъдат безработицата и тежкото материално положение на българите. Само 3.5 % поставят на първо място инфраструктурните проекти – гордостта на управляващите. Акцентът върху социалната сфера слагат и над половина от симпатизантите на ГЕРБ.
Около 70% от привържениците на БСП са на същото мнение, 87% от симпатизантите на ДПС и 65% при ДПГ също определят социалната сфера за най-важен въпрос. Очевидно тежките социални проблеми ще бъдат ключова тема на предстоящата предизборна кампания, се казва в социологическото проучване на „Сова Харис“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *