Българите преоткриват хубавото вино

Българите преоткриват хубавото вино. Те все по-често посягат към вино от непознати райони като Чили, Аржентина, Нова Зеландия, отбелязват експертите.

Естествено българите обичат да пият домашно вино. Такава е традицията, но се наблюдава тенденцията да откриват хубавото вино, коментира за БТА мениджърът Райна Костадинова.

Продажбите на вино като количество се запазват в тези условия на криза, но има спад в търсения ценови диапазон. Това се дължи и на факта, че през последните два месеца много винарни са намалили цените си, отбеляза Костадинова. Има доста интересни оферти при вносители и производители за празниците, като вече за много по-ниски цени могат да се купят хубави вина и разбира се клиентът се възползва от това, коментира тя.

Скъпи вина се купуват, но доста по-рядко. Обикновено те са подарък, комплимент към бизнес партньори, за сватба или юбилей. Една бутилка вино повече вкъщи никога не е излишна, отбелязва експертът.

От най-скъпото вино – около 1 400 лв., все още никой не се е престрашил да купи, но мениджърите не се притесняват, защото то не губи цената си, напротив, това е инвестиция. Френското „Шато Ла Мондот“ от региона на Бордо е лимитирана серия, като у нас са внесени само 12 бутилки от него. То е уникално вино, твърдят специалистите. Високо оценено е на всички дегустации в света от най-добрите познавачи. Вино с история, доказало се през годините, че може да бъде сред най-добрите в света.
Костадинова е категорична – не може просто производителят да му сложи висока цена – то трябва да е утвърдено, да е доказано, че през годините поддържа качество. Вина с толкова висока стойност се произвеждат във винарни с традиции, развиващи дейност повече от век. Те са доказани и класифицирани.

Купуват се обаче по-евтините реколти на Ла Мондот от по 600 – 800 лв. за бутилка /0,75 л/. И те се вземат обикновено за подарък. Освен като божествена напитка, виното може да бъде оценено и като капиталовложение, защото след години бутилка класно вино ще струва още повече, стига да издържите да не го изпиете на момента, коментира специалистът.

В България вече има много добри вина, които участват в международни конкурси и получават безпристрастна оценка от чужди експерти.

Пенливите вина са за специални случаи. Човек рядко посяга към тях, но тенденциите в чужбина вече се наблюдават и у нас. На много партита и рождени дни ще получите чаша шампанско за добре дошли, а това според експерта възпитава винена култура у нас.

Леденото вино е десертно вино, което се консумира в края на вечерта, като приятен комплимент след вечеря с приятели. То е с висока захарност и алкохолен градус. У нас трудно може да бъде произведено заради климатичните особености. Изисква постоянни ниски температури при брането. Страните с традиции в предлагането на това вино са Германия и Канада.
Узрялото грозде се оставя на лозите докато температурите започват да падат под нулата. Най-добре е то да се бере при минус 8 – минус 10 градуса, когато водата в гроздовите зърна е замръзнала. За по-добро качество на суровината някои производители берат това грозде нощем, когато температурите са постоянно ниски. Извлеченият сок е с висока захарност.

В България се замразява късно обрано грозде и се получава подобен ефект. Ако ще подарявате вино, то трябва да сте наясно с вкуса на получателя, съветва Костадинова. Според нея ако сте решили да подарите бутилка на вашата нежна половинка, можете да изберете розе. Мъжете обаче предпочитат тежките, червени вина като каберне или каберне и мавруд в купаж. Ако искате да експериментирате един „Малбек“ от Аржентина ще бъде добър подарък, е мнението на специалиста.

За да изберете вашето вино, трябва да дегустирате, трябва да експериментирате и да търсите, защото не знаете кое вино ще ви изненада с вкуса си. Не забравяте обаче и още един факт – едно и също вино, ако го пиете в компания или сам, ако го пиете вкъщи, в ресторант, или на пикник ще ви изненада с усещанията, които ще ви даде, разказва Райна Костадинова.

Миналата година у нас са произведени 125 млн. литра вино по данни на МЗХ. Преработени са 182 000 тона грозде. Износът на вина през 2009 година е намалял с 25 на сто спрямо предходната година до 66 млн. литра.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *