Българите рядко извършват физически упражнения

Само 9% от българите са извършвали редовно (поне по 2 и 1/2 часа на седмица) физически упражнения, сочи последно проучване на Евростат. Това е значително под средното за ЕС.

 

Според стастическата служба средно 29,9% от гражданите на ЕС на възраст над 18 години през 2014 година са извършвали физическа активност, включително и каране на колело като начин за придвижване.

По този показател България е на дъното на класацията, изпреварена единствено от Румъния – едва 7,5% от румънците се упражняват редовно, сочи статистиката. Преди нас се нарежда Гърция, където малко под 20% от хората на възраст над 18 години се упражняват по 2 и 1/2 часа седмично.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва минимална средна по интензитет физическа активност по 2 и 1/2 часа седмично на хората на възраст над 18 години. Тези упражнения са част от здравословния начин на живот.

Данните на Евростат показват, че тази препоръка се спазва най-вече в страните на Скандинавския полуостров. Физическа активност за поне 2 и 1/2 часа седмично извършват 54,1% от финландците, 53,4% от датчаните и 53,1% от шведите.

Като цяло в ЕС спортуващите редовно по-често са мъже – 34,5%, спрямо 25,6% жени, а спазването на препоръката на СЗО зависи и от възрастта и образованието, информира investor.bg. С увеличаването на годините хората спортуват по-рядко. Данните показват още, че по-високо образованите спортуват по-често – 40,5%, спрямо 19,2% от хората с ниско образование.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *