Българите са песимисти за икономиката и не вярват на институциите

Българите продължават да оценяват негативно развитието на родната икономика и на личната си финансова ситуация, показват последните данни на Евробарометър.

Мнозинството от българите продължават да нямат доверие в икономиката, правителството и парламента, но оценяват положително членството в Европейския съюз (ЕС) и ползите от него, особено свободното движение на хора.

Само 15% от българите дават положителна оценка на икономическата ситуация в България, докато 80% – отрицателна. Делът им почти не отбелязва промени спрямо предишното проучване.

За сравнение, средно за ЕС 46% от респондентите оценяват положително икономиката на родната си страна, а 51% – негативно. Първите се увеличават с 5 процентни пункта, а вторите намаляват с 5 процентни пункта.

Общо 42% от българите са с положителна оценка за финансите на домакинството си спрямо 70% средно за ЕС. Влошена е оценката на 55% от българите спрямо 27% средно за блока. По-голямата част от българите не очакват промяна в цялостната икономика на страната, заетостта и финансовата ситуация на домакинствата в следващите месеци, като делът им е относително един и същ в сравнение със средното за ЕС.

Като най-важни проблеми пред България българите определят нарастващите разходи за живот, икономическата ситуация и безработицата, докато в ЕС приоритетите са тероризмът, имиграцията, икономиката, бюджетът и безработицата, сочат още данните.

Българите продължават да изказват и най-голямо недоверие към националното правителство и парламент – съответно 63% и 73%, в сравнение със средното за ЕС – съответно 57% и пак 57%.

Същевременно българите вярват повече на европейските институции спрямо средното за ЕС – 54% в сравнение с 42% за блока.

Като цяло обаче доверието в ЕС расте и достига най-високото си равнище от 2010 г. досега, а еврото се ползва с най-силната подкрепа от 2004 г. насам, констатира Евробарометър. Най-силен ръст на доверието се отчита във Франция – с 15 пункта, Дания – 11 пункта, и Естония – също 11 пункта.

Общо 56% от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС, което представлява увеличение с шест процентни пункта в сравнение с предишното проучване. Най-значителното увеличение се наблюдава във Франция (55%,+14 пункта от миналата есен насам) – вероятно заради избора на проевропейски настроения Еманюел Макрон за президент, Дания (70%,+13 пункта) и Португалия (64%,+10 пункта).

За първи път в рамките на проучване на Евробарометър се оценява и мнението за ЕС в 11 държави извън общността – Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Индия, Япония, Норвегия, Русия, Швейцария, Турция и САЩ. В тези държави живеят 49% от световното население и се генерират 61% от световния БВП, информира инвестор.бг.

В трите държави от тази група с най-многобройно население (Китай, Индия и САЩ) най-малко три четвърти от интервюираните имат положително мнение за ЕС.

Най-висок е делът на хората с положителна оценка за ЕС в Бразилия – 94%, а най-нисък – в Турция (54%).

Като цяло резултатите показват, че ЕС се възприема по света като „място на стабилност в един тревожен свят“, естествено също с големи вариации между страните. В Индия например 82% от анкетираните застъпват това мнение, докато в Русия делът им е само 33%.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *