Ядем по-малко за сметка на данъците…

Българите харчат основната и дори по-голямата част от и без това скромния семеен бюджет за задоволяване на първичните си потребности – храната… Това е безспорно, но на колко от тях  им остават, макар и дребни суми, да си доставят някаква малка радост в живота – книга от любим автор, театралната постановка като семеен празник, екскурзия ако не зад граница, поне до близките природни красоти.

Потреблението на домакинствата у нас нараства с малко над 11 на сто през месеците април-юни в сравнение със същия период на предходната година, показват данните от последното изследване на Националната статистика. Този факт звучи логично, имайки предвид, че според обявени наскоро данни, средната заплата за същия период се е увеличила с близо 10 процента. Така общият разход на член на домакинство достига 1 195 лв.

Макар и с една идея по-богати и сега основният ни разход остава храната, следвана от разходите за жилище, като тук са включени само основните режийни, на трето място са данъците и социалните осигуровки, следвани от необходимите пари за транспорт и съобщения. Бързото уравнение показва, че за да си позволим да живеем сравнително човешки, харчим над 70 процента от изработеното.
Навиците на населението през тази година не изневеряват на тенденциите от последните няколко години. Според статистиката даваме с близо 9 процента повече за храна, спрямо миналата година, както и с близо 10 в повече за жилище, около 8 за данъци, над 11 процента за транспорт и здравеопазване, а за вредните алкохол и цигари даваме с около 4 процента повече. Т.е. солидна част от парите се връщат отново към държавната хазна, като се има предвид високите акцизи.
Тези факти красноречиво показват, че се вдига делът на работната заплата в общия план на доходите. Общият доход средно на човек от домакинство през второто тримесечие е 1 355 лв. и спрямо същия период на 2016 г. се повишава с 9.4%. Доходът от работна заплата остава основен в структурата на доходите ни, следван от доходите от пенсии, от самостоятелна заетост и от социални обезщетения и помощи. Спрямо година по-рано относителният дял на дохода от работна заплата се е увеличил с 1.9 процентни пункта, а доходът от пенсии намалява с 3 процентни пункта.
Общата картина на изследването показва, че получаваме една идея повече и респективно харчим доста често две идеи повече, защото сме си развързали вече кесията. Според Националната статистика спрямо година по-рано всички разходи средно на член на домакинство се увеличават. Увеличава се потреблението на яйца, прясно мляко и плодове. Намалява консумацията на хляб и хлебни изделия, месо, кисело мляко, сирене, картофи и зрял фасул. Без промяна остава потреблението на зеленчуци и месни произведения.
Спрямо второто тримесечие на 2016 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намаляват с 0.7 процентни пункта, а делът на разходите за данъци и социални осигуровки се увеличава с 1.4 процентни пункта.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *