България вдигна „зелен флаг“ на черноморските плажове

България е страна-инициатор на създаването на общ Балкански маршрут. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Инициативата е първият по рода си проект за трансгранично сътрудничество между държавите в региона. Целта му ще бъде да привлече повече туристи от далечни и перспективни пазари към Югоизточна Европа. Ще се работи и за създаване на общ продукт, който да обединява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм.
Нашата страна е активен участник в две много важни многонационални инициативи по линия на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и Дунавската стратегия, допълни министърът. Целта на двете програми е да задълбочи регионалното сътрудничество и да се засили видимостта на двата региона, което бе един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г, което официално приключва другата седмица.

Около 5000-5400 чужденци – от трети страни, извън Европейския съюз, се очаква да бъдат наети в туристическия сектор през новия сезон според предварителните заявки, съобщиха също от министерството на туризма. Според статистиката през миналото лято заетите в туризма и в свързаните с него индустрии са достигнали общо 369 000 души, като 27 000 са регистрираните предприятия, които се занимават с хотелиерство и ресторантьорство. Наетите сезонни работници от чужбина са били около 3400 души – предимно от Украйна, Молдова и Беларус, като е имало, макар и много малко, работници от азиатския континент – предимно от Филипините и Тайланд.

Колко точно чуждестранни кадри ще работят през това лято ще стане ясно с приключването на сезона, когато Агенцията по заетостта ще обяви официалните данни, поясни Ангелкова пред журналисти в курорта „Албена“ по време на инспекцията в началото на сезона. Тя пътвърди, че до две-три седмици процедурата за отдаване на концесия на плажа в курорта „Албена“ отново ще бъде обявена. Ангелкова припомни,че първоначално процедурата е спряна заради объркана формула, което е щяло да доведе до грешки в изчисленията.

Министърът на туризма информира, че проверяват плажа в Каварна след сигнали за продължаващо строителство. По моя информация това строителство не попада в границите на плажа, но ще проверим на място, каза Ангелкова. От тази седмица Министерството на туризма започва процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от Националния туристически регистър (НТР)  на общо 71 дружества, регистрирани като туроператори. Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Процедурата се извършва със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по предложение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.

Заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Така потребителите, при справка в регистъра ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона. Задължително условие е регистрираният туроператор ежегодно да сключва договор за застраховка „Отговорност на туроператора“ с дружество по смисъла на Кодекса за застраховането и  да я представи на министъра на туризма. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър. Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в  София, Варна и Бургас. Има и туроператори от Пловдив, Велико Търново, Плевен и Добрич.

Все още няма точни данни за българите, които са предпочели родното Черноморие за своята почивка през това лято, но според експерти поради възможността на все по-предпочитаната форма на използването на кредит онлайн  при финансирането на ваканциите си през лятото, това може да стане и на по-късен етап. Което е още едно потвърждение на категоричната тенденция за превръщането на финансовият сектор в най-голям  потребител на цифрови технологии и основен фактор за трансформацията в различните сфери на икономиката.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *