България вдигна „зелен флаг“ на черноморските плажове

България е страна-инициатор на създаването на общ Балкански маршрут. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Инициативата е първият по рода си проект за трансгранично сътрудничество между държавите в региона.Целта му ще бъде да привлече повече туристи от далечни и перспективни пазари към Югоизточна Европа. Ще се работи и за създаване на общ продукт, който да обединява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм.
Нашата страна е активен участник в две много важни многонационални инициативи по линия на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и Дунавската стратегия, допълни министърът. Целта на двете програми е да задълбочи регионалното сътрудничество и да се засили видимостта на двата региона, което бе един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г, което официално приключва другата седмица.

Около 5000-5400 чужденци – от трети страни, извън Европейския съюз, се очаква да бъдат наети в туристическия сектор през новия сезон според предварителните заявки, съобщиха също от министерството на туризма. Според статистиката през миналото лято заетите в туризма и в свързаните с него индустрии са достигнали общо 369 000 души, като 27 000 са регистрираните предприятия, които се занимават с хотелиерство и ресторантьорство. Наетите сезонни работници от чужбина са били около 3400 души – предимно от Украйна, Молдова и Беларус, като е имало, макар и много малко, работници от азиатския континент – предимно от Филипините и Тайланд.

Колко точно чуждестранни кадри ще работят през това лято ще стане ясно с приключването на сезона, когато Агенцията по заетостта ще обяви официалните данни, поясни Ангелкова пред журналисти в курорта „Албена“ по време на инспекцията в началото на сезона. Тя пътвърди, че до две-три седмици процедурата за отдаване на концесия на плажа в курорта „Албена“ отново ще бъде обявена. Ангелкова припомни,че първоначално процедурата е спряна заради объркана формула, което е щяло да доведе до грешки в изчисленията.

Министърът на туризма информира, че проверяват плажа в Каварна след сигнали за продължаващо строителство. По моя информация това строителство не попада в границите на плажа, но ще проверим на място, каза Ангелкова.

Все още няма точни данни за българите, които са предпочели родното Черноморие за своята почивка през това лято, но според експерти поради възможността на все по-предпочитаната форма на използването на кредит онлайн  при финансирането на ваканциите си през лятото, това може да стане и на по-късен етап. Което е още едно потвърждение на категоричната тенденция за превръщането на финансовият сектор в най-голям  потребител на цифрови технологии и основен фактор за трансформацията в различните сфери на икономиката.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *