България взе нов дълг за 5 млрд. лева

България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева, съобщи „Капитал“.

За излизането на международните финансови пазари се заговори усилено още в понеделник, а във вторник Министерството на финансите е пласирало две две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв. Книжата са със срок на погасяване 10 и 30 години.


България продаде дълг за 5 млрд. лева  

Първоначално от МФ бяха обявили, че предлагат облигации за около 2 млрд. евро, но търсенето силно е надвишило тази сума (заявките са били за над 7 млрд. евро) и така в крайна сметка са били продадени продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия, информира expert.bg/.

Постигната доходност за 10-годишните облигации е 0,4%, а за 30-годишните е 1,48%, което се смята за много изгодно. Това са съобщили участници в записването на българските облигации пред „Капитал“.

Очаква се Министерството на финансите да обяви допълнителни подробности в официално съобщение.

България взе 3 млрд. лв. външен дълг | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg

За увеличаване тавана на дълга с 2 млрд. евро финансовото министерство получи съгласието на парламента. През май, тогавашният финансов министър Владислав Горанов съобщи, че ще се чакат по-добри пазарни условия. Той посочи и избраните банки, които да управляват пласирането на новия дълг – Citi, JP Morgan Chase, BNP Paribas и UniCredit.

Според финансови експерти, с новия дълг ще бъде покрит бюджетния дефицит, който най-вероятно ще бъде около 3,5 млрд. лв. Остатъкът ще осигури ликвидни буфери за справяне с икономическите последици от пандемията. В държавата има пари, въпросът е къде отиват

Първи заем от 4 години

Това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г. Страната изглежда в добро финансово здраве и поемането на дълг е по-скоро „за всеки случай“, а не защото е крайно необходимо.

Брутният външен дълг на България расте заради фирмите - News.bg

Фискалният резерв е към 10 млрд. лева и въпреки че пандемията удари икономиката и приходите в хазната, до края на юли бюджетът бе на плюс (според прогнозата на МФ едва през август разходите ще превишат приходите – очакваният дефицит е около 190 млн. лева).

Но краят на коронакризата не се вижда и затова е добре държавата да има резерви. Много европейски страни побързаха още през пролетта да вземат заеми, за да си осигурят буфери заради проблемите с COVID-19.

 

 

 

 

financebg.com

One thought on “България взе нов дълг за 5 млрд. лева

  • 30.10.2020 в 10:26
    Permalink

    Кредитите и задлъжнялостта се увеличават с всеки изминат дне. Кой обаче ще ги връща?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *