България влиза в свръхдефицит

Финансовото министерство обявява актуализиран бюджет в понеделник. С дефицит от 4 – 4,5%, вместо планираните 1,8% може да приключи финансовата 2014 г. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3,2 – 3,5 млрд. лева в последните месеци на годината, пише в. „24 часа“, позовавайки се на високопоставени държавни източници.

Във финансовото министерство вече подготвят план за актуализация на бюджета. Предварителният му вариант ще бъде обявен в понеделник, а още в неделя проектът ще бъде изпратен на синдикати и работодатели, защото планът е тристранният съвет да го обсъди в понеделник.

Служебният финансов министър Румен Порожанов отказа коментар по темата, докато не бъде изчистен спасителният вариант. Ако не се намери решение, може да влезем в процедура по свръхдефицит, която Брюксел ще ни наложи.

Планът на министър Порожанов е бил обсъден вчера на оперативно заседание на МС. Тревожните цифри ще бъдат подготвени като вариант за актуализация и след обсъждане в Тристранния съвет още в сряда ще влязат в Министерския съвет, се разбрали вчера министрите. Подготвяло се дори извънредно изявление на министър Порожанов в национална медия тази неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *